- Haberler
- Ekonomi
- Türkiye, dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7. ülke: Son 40 ayın en yüksek oranı!
Türkiye, dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7. ülke: Son 40 ayın en yüksek oranı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye'de gıda fiyatları yüzde 72 yükseldiğini belirterek, 'Son 40 ayın en yüksek gıda enflasyonuna ulaşıldı' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye’de gıda fiyatları yüzde 72 yükseldiğini belirterek, "Son 40 ayın en yüksek gıda enflasyonuna ulaşıldı" dedi. Adem, Türkiye'nin; Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Surinam, Lübnan, Mısır’dan sonra dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7’nci ülkesi olduğunu belirtti.
CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, gıda enflasyonu ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Adem, yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün, geçtiğimiz gün açıkladığı gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre 2023 yılında dünyada gıda fiyatları yüzde 10 düştü. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre ise aynı dönemde Türkiye’de gıda fiyatları yüzde 72 yükseldi" bilgisini paylaştı.
MAKAS AÇILDI
"Türkiye, gıda fiyatlarında son bir yıllık dönemde dünya ile tamamen ayrıştı" diyen Adem, şunları söyledi: "Dünyada 40 aydır gerileyen gıda fiyatlarının, Türkiye’de artmaya devam etmesi nedeniyle aradaki makas tümden açıldı" ifadelerini kullandı.
DÜNYADA 7. SIRADA
Adem, Türkiye'nin; Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Surinam, Lübnan, Mısır’dan sonra dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7’nci ülke olduğunu söyledi ve ekledi: "Halkın hissettiği enflasyon zaten reelde yüzde yüzü aşmış durumda. "
YÜKSEK ENFLASYONUN NEDENİ
"Ülkemizdeki yüksek enflasyonun en önemli etkenlerinden birini yüksek gıda fiyatları oluşturmaktadır" diyen Adem, şunları kaydetti:
"Her ay açıklanan enflasyon verilerinde fiyatı en fazla yükselen ürünler incelendiğinde ilk sırda yer alan 20 ürünün yarısından fazlasını her zaman gıda ürünleri oluşturmaktadır. Tarım ürünlerindeki fiyat artışının en önemli nedeni yüksek girdi maliyetleridir. Ülkemizde mazot, gübre, ilaç tohum başta olmak üzere tarımsal üretimin temel girdilerinin hepsi ya tamamen ya yüzde 80'e yakını ithal ediliyor. Kur artışı oldukça girdi maliyetleri de yükseliyor. Bu da tarımsal ürün fiyatlarını doğrudan etkiliyor."
CHP'li Erhan Adem, son olarak şunları söyledi:
"Dünyanın hiçbir ülkesinde kendi ürettiğine kota koyup o ürünü dışardan alan ve ona pazar oluşturan bir başka ülke yoktur. Tarımda üretimin ithalata dayalı olması ve üretimi gerçekleştirmeye yarayan gübre, ilaç ve enerji (mazot) gibi ürünler ile hammadde maliyetlerinin yüksek olması. 'Daha pahalı üretim, daha pahalı tüketime' yol açıyor. AKP’nin genel hamlesi hiçbir hatayı kabul etmeme üzerine kurulu olduğu için her seferinde ‘sorun yok, hata yok’ deniliyor. O süreç bir şekilde geride bırakılmış gibi oluyor ama sorun çözülmediği için sonrasında tekrar ortaya çıkıyor.
‘Tarım ülkesiyiz', Avrupa'da tarımda birinciyiz' diyoruz ama dünyada en fazla gıda fiyatı yüksek olan ülkelerden biriyiz. Temel neden AKP zihniyetinden kaynaklanıyor.