Türkiye'nin en büyük böğürtlen bahçesinde hasat başladı

Siirt'in Kurtalan ilçesinde, 230 dönüm arazide üretilen böğürtlenlerin hasadı törenle başladı. Hasat edilen taze böğürtlenler 16, böğürtlenden elde edilen meyve suyu da Arap yarımadası ve Uzak Doğu'daki 34 ülkeye ihraç ediliyor.

Törende konuşan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, böğürtlenlerin kilogramının 30 dolara yakın bir katma değerle ihracatta boy gösterdiğini belirtti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

 Kızılkaya, “Burada bir başarı öyküsüne hep birlikte tanıklık yapmak için toplandık. 2019-2023 yılını kapsayan 11’inci kalkınma planında 3 önemli stratejik konu belirlenmişti. Birincisi tarım, ikincisi turizm üçüncüsü de savunma. Bizim bu 11’inci kalkınma planında ifadesini bulan bir husus var, tarımla ilgili tamda burayı ifade ediyor. Katma değeri yüksek ürünlerin mutlaka geliştirilmesi ifade ediliyor tarım sektöründe. Bugün böğürtlen hasadı gerçekleştirilecek ve böğürtlen hasadıyla üretilen katma değer bizim diğer ürünlerimizden. Yani böğürtlen aslında savunma sanayiden bile bu anlamda daha kıymetli bir ürün aslında ihracatta. Bugün meyve suyundan, pastacılık sektörüne bir çok alanda özellikle dondurulmuş haliyle dünyanın dört bir yanına gönderilebilecek çok kıymetli bir ürün” dedi.

“Ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz, döviz getirebiliyoruz”

Törende söz alan firma sorumlusu Kasım Keremullah Ceylan, “İl bazında bursa birinci sırada Türkiye’de ama tek parça böğürtlen işletmesi ya da arazisi olarak biz birinci sıradayız.” Dedi.

230 dönüm dikili alanda üretime devam ettiklerini söyleyen Ceylan,  “Bizim şu anda böğürtlen olarak 230 dekar dikili alanımız var. Şimdi biz böğürtlende büyük bir kalite ve standart yakaladık. Böğürtleni taze olarak hem iç piyasada hem yurt dışına taze olarak ihracat yapabiliyoruz. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz, döviz getirebiliyoruz.” diye konuştu.


 

Bakmadan Geçme