Türkiye'nin en çok aranan ve en kolay iş sahibi yapan meslekleri belli oldu!

Eleman.net'in 2024 yılının ilk yedi ayına dair gerçekleştirdiği yeni araştırma, Türkiye iş piyasasının güncel durumunu gözler önüne serdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Rapora göre, güvenlik görevlisi ve depo elemanı, hem iş arayanlar hem de işverenler arasında en çok talep gören meslekler oldu.

İstanbul, iş ilanı açısından en fazla başvuruyu alırken, Bayburt ise en az iş ilanı yayımlanan şehir olarak öne çıktı.

2024’ün ilk yedi ayında iş piyasasında dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Güvenlik görevlisi ve depo elemanı, açık ara öne çıkan meslekler arasında yer aldı. Güvenlik sektöründeki artış, artan güvenlik endişelerinin bir göstergesi olarak değerlendirilirken, depo elemanına olan talep, e-ticaretin hızla büyümesiyle paralel bir artış gösterdi.

Yüzde 3,03 ile ön muhasebe elemanı, yüzde 2,86 ile temizlik görevlisi, yüzde 2,79 ile şoför, yüzde 2,53 ile üretim elemanı, yüzde 2,51 ile genel eleman, yüzde 2,28 ile satış danışmanı, yüzde 2,26 ile müşteri temsilcisi ve yüzde 2,18 ile muhasebe elemanı diğer öne çıkan meslekler arasında yer aldı.

Marketing Türkiye'nin haberine göre, 2024 yılının Ocak – Temmuz döneminde işverenler tarafından en çok aranan meslekler sıralamasında yüzde 7,01 ile güvenlik görevlisi ilk sırada bulunurken, yüzde 4,76 ile temizlik görevlisi ikinci sırada yer aldı. Bu listeyi, yüzde 4,10 ile depo elemanı, yüzde 2,90 ile genel eleman, yüzde 2,31 ile satış danışmanı, yüzde 2,16 ile garson, yüzde 1,99 ile kasiyer, yüzde 1,95 ile üretim elemanı, yüzde 1,68 ile kurye ve yüzde 1,53 ile muhasebe elemanı takip etti.

Eleman.net CEO’su Levent Dicle, yılın ilk yarısındaki istihdam verilerini değerlendirirken, “Güvenlik görevlisi ve turizm elemanı gibi mesleklerdeki artış, ülkenin mevcut sosyoekonomik durumunu yansıtıyor. Özellikle büyük şehirlerde artan nüfus yoğunluğu, toplumsal etkinlikler ve alışveriş merkezleri gibi kritik alanlarda güvenlik ihtiyacını artırıyor. Pandemi sonrası toparlanma sürecinde turizm sektörü geniş bir iş yelpazesi sunuyor. Türkiye'nin turizm alanındaki rekabet gücünü koruma hedefi, bu sektördeki istihdam artışının devam edeceğine işaret ediyor” şeklinde yorum yaptı.

Verilere göre, 2024 yılında en fazla işe alım yapılan sektörlerin başında gıda sektörü geliyor. Bunu sırasıyla mağazacılık/perakendecilik, lojistik, güvenlik, hizmet, üretim, otomotiv, tekstil, çağrı merkezi ve restorancılık sektörleri takip ediyor. Yılın ilk yarısında Eleman.net üzerinden 309 bin kişi istihdam edildi.

Eleman.net'te en fazla iş ilanı yayımlanan şehirler sırasıyla İstanbul (93 bin 638 ilan), Kocaeli (27 bin 261 ilan), Ankara (21 bin 101 ilan), İzmir (20 bin 342 ilan), Bursa (9 bin 373 ilan), Antalya (6 bin 51 ilan), Tekirdağ (4 bin 384 ilan), Muğla (3 bin 549 ilan), Konya (2 bin 960 ilan) ve Manisa (2 bin 218 ilan) oldu.

En az iş ilanı verilen şehirler ise Şırnak, Kilis, Iğdır, Muş, Ardahan, Bingöl, Gümüşhane, Hakkâri, Siirt ve Bayburt şeklinde sıralandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN