Uçaklar ne kadar yakıyor? Yolcu uçağının deposu kaç paraya fullenir?
Uçaklar ne kadar yakıyor? Bir yolcu uçağının deposu kaç paraya fullenir? Maliyetleri neler ve kaç TL'ye tam kapasiteyle dolduruluyor?
Günümüzde enerji maliyetleri ve özellikle de akaryakıt fiyatları cep yakan cinsten listelenmeye devam ediyorken kimi modelleri 370.000 litreye kadar yakıt alabilen yolcu uçaklarında bu durum nasıl gerçekleşiyor? Maliyetleri neler ve kaç TL’ye tam kapasiteyle dolduruluyor? Uçaklar ne kadar yakıyor?Şaşırtıcı fiyatlar ve detayları için gelin konuya daha yakından göz atalım.
Uçaklar hangi tür yakıt kullanıyor?
Uçaklarda, yakıt olarak havacılık literatüründe Jet A-1 şeklinde isimlendirilen eskiden gaz lambalarında gaz yağı olarak da kullanılan özel bir petrol türevi olan “kerosen” kullanılıyor. Uçaklar, kullanım amaçlarına göre farklı boyutlarda ve güçte motorlarla konfigüre edilmekte ve buna bağlı olarak da her modelin yakıt kapasitesi muhtelif olabilmektedir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor?
Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Hava araçlarında yakıt tüketim değerleri karayolu taşıtlarında olduğu gibi hava durumu, sürücünün kullanım tarzı, taşıdıkları yük ve yolcu miktarı gibi pek çok değişkene bağlıdır. Bundan dolayı aynı model uçaklarda dahi farklı tüketim değerleri ölçülür.
Havayolu şirketlerinin son zamanlarda filolarına kattıkları popüler modellerden biri olan BOEİNG 787’nin istatistiklerini baz alıp basit bir hesapla uçakların yakıt maliyetleri ve tüketim değerleri hakkında fikir sahibi olalım.
Çift motorlu ve 300 yolcu taşıyabilen bir uçak olan 787, 126.372 litre yakıt almakta ve 14.010 km menzil sunmaktadır. Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km’de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Mukayese edecek olursak 100 km’de ortalama 6 litre yakıt tüketen dizel bir otomobil (güncel motorin fiyatına göre) aynı maliyetle 77.405 litre yakıt alabilir. Ayrıca bununla 1.290.000 km yol yapar. Yine aynı maliyetle sıfır km ful paket bir sedan otomobil alınıp bu otomobil ile İstanbul-Ankara arası 825 kere gidiş-dönüş yolculuk yapılabiliyor. Bahsettiklerimizden de anlaşılacağı üzere havacılıkta maliyetler diğer ulaşım şekillerine göre çok yüksek tutarlara ulaşabilmektedir.
Uçaklar ne kadar yakıyor sorusuna yanıt verdik. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!