2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala veliler, çocuklarına okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi alma telaşı yaşıyor.
9 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim döneminde okul kıyafetlerinde yüzde 40 artış yaşanmasından dolayı veliler, çocuklarına tam takım ve yedek kıyafet almakta güçlük çekiyor.
Okuldan okula değişen kıyafetlerinin ücretleri 80 ila 240 lira civarında olması velilerin tepkisine neden oldu.
Aslan Giyim Mağazası yetkilisi fiyatların geçen seneye oranla yüzde 40 oranın arttığını söyledi.
Velilerin kaliteli ürünleri tercih etmesi gerektiğini kaydeden mağaza yetkilileri, “Piyasada çok tehlikeli kanserojen ürünler var, bu hem kırtasiye hem de giyim ile ilgilidir. Biz her zaman kaliteye dikkat eden bir mağazayız. Velilerimizi ve öğrencilerimizin buradan memnun ayrılmasını isteriz. Evet fiyatlarda artış var bunu biz de istemezdik. Yine de mümkün olduğunca velilerimizi zorlamayacak fiyatlarla ürünlerimizi satıyoruz. Şimdiden yeni eğitim ve öğretim sezonu hayırlı olsun.” dedi.
- ÖNCEDEN YEDEK KIYAFET ALINIRDI, ŞİMDİ TAM TAKIM KIYAFET ALINAMIYOR
Bir başka mağaza yetkilisi ise Ahmet Alptekin, fiyatların geçen sene oranla yükseldiğini ve ailelerin alım gücünün azaldığını dile getirdi.
Velilerin fiyat artışına tepki gösterdiğini ifade eden Alptekin, “Fiyatlar yükseldi, velilerimiz tepkili. Velilerin alım gücü düştü. Önceden yedek alınırdı şimdi ise tam takım kıyafet alamıyorlar. İnşaallah fiyatlar düşer biz de velilere dilediği ürünleri kolayca satabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
- VELİLERİN GÖZÜ OKUL KIYAFETLERİNDE
Eğitim öncesi eğitim kurumlarının açılmasıyla birlikte kırtasiyeler ile okul malzemelerinin satıldığı işyerlerinde hareketlilik dikkat çekiyor.
Eğitim öncesi eğitim kurumlarının açılmasıyla birlikte kırtasiyeler ile okul malzemelerinin satıldığı işyerlerinde hareketlilik dikkat çekiyor. Geçen yıla göre okul kıyafetleri daha yüksek fiyattan görücüye çıktı.
VELİLER, OKUL KIYAFETLERİNİN FİYATLARININ ARTMASINDAN ŞİKAYETÇİ
Türkiye’de okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretime giden 18 milyon üniversiteye giden 8 milyon olmak üzere 26 milyon öğrenci bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in nüfusundan daha fazla olan öğrencileri okul telaşı ve arkadaşlarına kavuşma heyecanı sarmışken aileler de okul masraflarını düşünmeye başladı.
Her sene artan okul masrafları nedeniyle Eylül sendromu yaşayan aileler ise bu yıl okula yeni başlayan öğrenciler için en az 500 lira ödeyecek.
Ailelerin ceplerinden eğitim bütçesinde kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye masrafları için ceplerinden 500 lira ile 1500 lira çıktığı açıklandı. Milli Eğitim tarafından yasal olmadığı açıklansa da okullar tarafından istenen bağışlar da eklendiğinde bu rakam daha da yükseliyor.
Ayakkabılar ile kıyafetler 300 liradan başlıyor. Okul çantası, kalem, defter gibi öncelikli kırtasiye çeşitleri ise 250 ila 900 lira arasında değişiyor. Okula yeni başlayan bir öğrenci için aileler 500 lira ila 1500 lira harcıyor.
UCUZ ÜRÜNLERE DİKKAT
Fiyatların pahalı olması aileleri ucuz ürünlere yönlendiriyor. Ucuz kumaşlardan yapılan okul kıyafetleri bir kaç yıkamada aşınıyor. Ucuz ayakkabılar çocukların ayak sağlığını olumsuz etkilerken ucuza alınan Çin malı kırtasiye setleri de kanserojen maddeler içeriyor.
Ucuz ve markasız kırtasiye ürünleri hakkında uyaran Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), yaptığı açıklamada ürünlerin denetimden geçtiğini hatırlatarak, testlere gönderilen ürünlerin testleri geçememesi durumunda Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ne aktarıldığını vurguladı. TÜKİD, tüketicilerin sakıncalı ürünleri http://guvensizurun.gov.tr adresinden takip edebileceklerini vurgulayarak tüketicilerin alışveriş yaparken görmüş olduğu sakıncalı ürünler için de ALO 175’i arayarak şikayet edebileceklerinin altını çizdi.
TÜKİD tarafından yapılan açıklamalarda şu bilgilere yer verildi;
“Sağlıklı nesiller için güvenli kırtasiye ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Güvenli kırtasiye ürünleri ise kırtasiyecilerden alınan ürünlerle sağlanıyor. Kırtasiye ürünlerini tanıdığınız kırtasiyeciden ya da zincir marketlerden alın. Kötü kokan ürünleri almayın. Kokulu silgiler kanserojen maddeler içerebileceği için bunları almayın. Oyun hamuru alırken katkı maddesi içermeyen ve çabuk kurumayan ürünleri alın. Ürünlerin üzerinde CE ibaresi bulunmuyorsa bu ürünleri tercih etmeyin.”