Yaz Sıcağında Klima Kullanımında Dikkat: Uzmanlar, Sağlığınızı Tehlikeye Atabilecek Yanlışlar Hakkında Uyarıyor!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, klima kullanımını yaygınlaştırıyor ancak uzmanlar, bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vurguluyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, klima kullanımını da artırdı. Uzmanlar, klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.

Sürekli Klima Etkisi Altındayız

Yazın sıcak havalardan bunalan birçok kişi, konforlarını artırmak için klima kullanıyor. Evlerde, iş yerlerinde, araçlarda ve alışveriş merkezlerinde klimaların sürekli etkisi altında kalıyoruz. Ancak uzmanlar, yanlış klima kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Zatürreye Sebep Olabiliyor

Yanlış kullanılan klimaların zararlı etkilerinden kaçınmak mümkün değil. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, yüz felci ve klima yoluyla bulaşan bakteriler zatürreye neden olabiliyor.

Risk Altındaki Gruplar

Özellikle çocuklar, bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı düşük bireyler klima kullanımında çok dikkatli olmalı. Klimaların doğrudan üzerine üflemesi kas ağrıları, yüz felci ve sinirlerde his kaybına yol açabilir. Ayrıca, klimaların yaydığı toz ve soğuk hava, alerjisi olan kişilerde astım ve alerjik krizleri tetikleyebilir.

Klima Bakımı Önemli

Klimaların her yıl düzenli olarak bakımlarının yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Alerjik bünyesi olan kişilerin ani ısı değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan korunmaları gerekiyor. Sulu bazlı hava nemlendiricisi olan klimalar lejyoner hastalığına yol açabilir ve bu hastalık çocuklar, yaşlılar ve erişkinler için büyük bir risk oluşturur.

Isı Kontrolü ve Hava Sirkülasyonu

Klima kullanımında doğrudan maruz kalmamak için ısının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, ideal oda sıcaklığının 22-24 derece arasında olmasını öneriyor. Ayrıca, hava sirkülasyonunun doğrudan yüzümüze çarpmamasına dikkat edilmeli ve mümkünse oda serinledikten sonra odaya girilmelidir. Lejyoner hastalığı insandan insana bulaşmasa da havalandırma sistemleri risk oluşturur. Sigaranın kapalı alanlarda içilmemesi de hastalığı önlemede önemlidir.

Klima kullanırken sağlığınızı korumak için bu önerilere dikkat etmeniz, yaz aylarını daha rahat ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN