Av. Bayram Sizer

Trafik Cezaları Ve İptali

Av. Bayram Sizer

Merhaba sevgili okurlar,

Artı Siirt gazetesinin, bana ayrılan bu haftaki köşe yazısında, Trafik Cezaları Ve Cezanın İptalini ele alacağım. Hukuki anlamda bilinçlenmek, özgürlük sınırlarımızı tanımak, hak ve alacaklarımızdan haberdar olmak adına sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

TRAFİK CEZALARI VE CEZANIN İPTALİ

Artan nüfus ve bununla beraber araç sayısının da artmasıyla her geçen gün trafik biraz daha yoğunlaşmakta ve sıkışmaktadır. Karayollarında; hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğini sağlamak adına Trafik Şube Müdürlüğüne bağlı kolluk tarafından işlek yerlerde konumlanma, mobese ve radar gibi cihazlar ile denetim sağlanmaktadır. Akabinde, yapılan denetimler sonucunda trafik kurallarının ihlali halinde araç sürücülerine veya yayalara idari para cezaları kesilmektedir. Ancak uygulamada herhangi bir trafik kuralını ihlal etmediğimiz veya ihlal olmadığını düşündüğümüz bazı olgular sonrası kesilen trafik cezalarının ne şekilde iptal edilebileceğine değineceğim.

Öncelikle trafik cezaları; gıyapta plakaya ve yüz yüze kesilmek üzere 2 farklı şekilde gerçekleşir. Uygulamada en çok karşılaşılan türü ise gıyapta plakaya kesilen trafik cezasıdır. Bahsi geçen ceza türlerinin gıyapta plakaya mı kesildiği yoksa yüz yüze kimi kesildiği itiraz süresinin başlangıcı açısından son derece önemlidir. Zira trafik cezasının yüzünüze karşı kesilmesi halinde trafik cezasına itiraz süresiniz, o gün için başlamış olacaktır. Ancak trafik cezası gıyabınızda plakaya kesilmiş ise itiraz süreniz, trafik cezasının size tebliğ edildiği günden itibaren başlayacaktır.

TRAFİK CEZASINA İTİRAZ EDİLEBİLCEK BAZI HALLER VE YARGITAY KARARLARI

  • Radar uyarı levhasının olmadığı noktada herhangi bir hız cezası kesilmişse,
  • Kesilen trafik cezasına ilgili mevzuatta itiraz edilebileceği düzenlendiği durumlarda,
  • Yalnıza ceza tespit tutanağının olduğu, herhangi bir fotoğraf ve benzeri delilin olmadığı hallerde,
  • Yeterli otopark alanı bulunmayan Belediye bölgesinde getirilen park yasağı uygulaması durumunda; park için trafik cezası kesildiğinde,

TRAFİK CEZALARININ İTİRAZI NEREYE VE HANGİ SÜREDE YAPILMALI?

Trafik cezalarına itiraz, kanunda belirtildiği üzere Trafik Mahkemelerine yapılır. Ancak söz konusu Trafik Mahkemeleri Türkiye ‘ de yaygın olmadığı için Trafik Mahkemelerinin olmadığı yerlerde itiraz Sulh Ceza Hâkimliği’ne yapılmalıdır. Trafik cezasına itiraz dilekçeniz cezanın kesildiği yerde varsa trafik mahkemesine yapılmalı, o bölgede trafik mahkemesi bulunmuyor ise itirazınızı Sulh Ceza Hâkimliği’ne yapmalısınız. İtiraz başvurunuz için tarafınızdan herhangi bir masraf alınmayacaktır. Ancak yapacağınız itirazın kabul görmemesi halinde mahkemece yapılan masraflardan sorumlu olacaksınız. Genellikle trafik cezalarına itiraz incelemeleri, itiraz dilekçeniz dikkate alınarak hâkim tarafından karar verilmektedir. Bu nedenle itiraz dilekçenizi detaylıca somutlaştırmanız son derece önemlidir. Hâkim bazı hallerde gerek duyarsa trafik cezasını dosya üzerinde incelemeyerek trafik cezasının kesildiği yerde keşif kararı da verebilir.

Trafik cezalarına itiraz süresi 15 gündür. Bu süre hak düşürücü süre olduğundan 15 gün içerisinde itiraz etmediğiniz takdirde itiraz hakkınız ortadan kalkar ve trafik cezanız kesinleşir. Trafik cezası, gıyabınızda plakaya kesilmiş ise bu cezanın 10 gün içerisinde size tebliğ edilmesi gerekir. Söz konusu trafik cezası 10 gün içerisinde ilgili birimler tarafından hazırlanıp tarafınıza tebliğ edilmez ise başvurunuz üzerine ceza iptal edilebilir. Ayrıca burada değinmemiz gereken başka bir konu ise trafik cezalarının itiraz edilmeden ödenmesi halinde trafik cezasının %25 ini ödemeyecek ve indirimden faydalanacaksınız. Kaldı ki trafik cezasını ödemeniz halinde bile itiraz hakkınız mevcuttur. Kanımca burada tarafınıza kesilen cezayı ödeyip, daha sonra itiraz etmeniz daha doğru olacaktır. Zira cezayı ödemediğiniz takdir de ceza kesinleşir ve indirimden faydalanamazsınız. Ayrıca ceza ödenmediği takdirde işleyen faizi ve gecikme zammından da sorumlu olursunuz.

Cezayı ödeyip indirimden faydalandıktan sonra trafik cezası, başvurunuz üzerine iptal edilirse ödediğiniz miktar tarafınıza tekrar iade edilir.

TRAFİK CEZALARI TEBLİĞ DIŞINDA NEREDEN ÖĞRENİLEBİLİR?

Öncelikle trafik cezasının tarafınıza hangi nedenle kesildiğini iyi bilmeniz gerekir. Bu nedenle trafik cezasının size tebliğ edilmesine gerek yoktur. Zira trafik cezalarını öğrenebileceğiniz başkaca platformlar da mevcuttur.

1-) E – Devlet 

2-) PTT Sitesi 

3-) EGM Sitesi 

4-) Gelir İdare Başkanlığı Sitesi;

Gibi platformlar üzerinden de tarafınıza kesilmiş herhangi bir trafik cezasının olup, olmadığını öğrenebilirsiniz.

TRAFİK CEZASINA İTİRAZDA ARANAN BELGELER

Trafik cezasına itiraz etmek için aranan belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Dava dilekçesi(2 nüsha)
  • Kesilen trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi,
  • Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi,
  • Şahsına trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi,
  • Şahsına trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi,
  • Eğer trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont

Trafik cezalarına yapılan itirazlar genelde dosya üzerinden karar verildiği için mahkeme yoğunluğuna bağlı olmakla birlikte, itirazınız 3-4 ay içerisinde sonuçlanır.

Trafik cezalarına itiraz yukarıda da değinildiği gibi bazı istisnalar dışında, dilekçe üzerinden karar verildiği için herhangi bir hak kaybına uğramamanız için mutlaka mevzuata hâkim ve deneyimli bir avukattan yardım almalısınız. Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Av. Bayram SİZER

Yazarın Diğer Yazıları