SERABRAL PALSİ NEDİR?
Fizyoterapist Emrah YILDIZ
Serebral palsi(SP), normal hareket ve duruş gelişimini etkileyen bir grup bozukluğu tanımlamaktadır. Serebral palsi doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra iki yıl içinde meydana gelen beyin hasarından kaynaklanır. Bu yaralanmalar enfeksiyon, felç, travma veya oksijen kaybını içerebilir. Beyindeki hasar, ilk yaralanmadan sonra daha da kötüleşmez. Bununla birlikte, günlük aktiviteleri yapma yeteneği hasta kişi büyüdükçe kötüleşebilir.
Serebral palsi hastası kişiler görme, duyma, dokunma, düşünme veya iletişim kurma konusunda sorun yaşayabilir. Ayrıca nöbet geçirebilirler.
Prematüre bebeklerin ve düşük ağırlıklı doğan bebeklerin hayatta kalma oranının artmasının sonucunda serebral palsi görülme sayısı artmıştır. SP'li yetişkinlerin ortalama yaşam beklentisi de artmıştır. SP'li kişiler hayatlarının her aşamasında fizik tedaviden yararlanabilirler.
Fizyoterapistler, SP'li kişilerin fiziksel işlevlerini iyileştirmelerine yardımcı olma konusunda uzmandır. Fizyoterapistler hastaların aktif, sağlıklı kalmalarına ve yürüme, tekerlekli sandalye kullanma ve tekerlekli sandalyeden küvete, yatağa veya arabaya gidip gelme gibi günlük görevleri yerine getirmelerine yardımcı olurlar.
SERABRAL PALSİDE FİZİK TEDAVİ
Serebral palsinin tedavisinde fizik tedavi önemli bir rol oynar. Bireylerin hedeflenen egzersizlerle motor işlevlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Serebral palsi, çeşitli şiddetlerde çok çeşitli nörolojik motor bozuklukları kapsadığından, kişiselleştirilmiş bir egzersiz rejimi, her bireyin motor fonksiyonlarını optimize etmek için idealdir.
Serebral palsi için fizik tedavi etkilidir çünkü beynin eylemlerimize (nöroplastisite) dayalı uyarlamalı değişiklikler yapma yeteneğini geliştirir . Beyindeki sinir yolları motor aktiviteye tepki olarak her zaman değişiyor. Kişinin davranışlarına bağlı olarak daha iyi veya daha kötü yönde değişebilir.
Fizyoterapistler, serebral palsili bireylerin fonksiyonel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş rehabilitasyon planlarını iyileştirme ve geliştirme konusunda yardıma ihtiyaç duyduğu işlevleri belirlemeye yardımcı olur. Oldukça tekrarlayan, göreve özgü egzersizler sayesinde, serebral palsili bireyler nöroplastisiteyi geliştirebilir ve optimal fonksiyonel potansiyellerine ulaşabilir.
EMRAH YILDIZ
FİZYOTERAPİST