Fizyoterapist Emrah YILDIZ

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Fizyoterapist Emrah YILDIZ

Tenisçi dirseği, kasları kemiklere bağlayan tendonlar aşırı yüklendiğinde meydana gelir. Tenisçi dirseği, ön kol kasını üst koldaki kemiğe bağlayan tendonlarda yırtılma veya şişme olduğu zamandır. Tenisçi dirseği sonucu meydana gelen iltihaplanma,kolun aşırı kullanılması sonucu kolda gerçekleşen deformiteye bağlı gelişir. Genellikle raketlerini çok sıkı tutan ve bunun sonucunda kol ağrısı yaşayan tenisçileri etkilemesi nedeniyle bu şekilde isimlendirilir. Tenisçi dirseği, dirseğin dış kemikli kısmı çevresinde ve ön kola doğru ağrıya neden olan bir durumdur. Tıp dilinde lateral epikondilit veya lateral epikondil tendinopati olarak da bilinir. Ancak tıbbi adı lateral epikondilit olan tenisçi dirseği kollarını sık kullanan her insanda meydana gelebilir. Dirseğin dış tarafında ağrı bulunduğunda doktor tenisçi dirseğinden şüphe edebilir. Dirsek çevresindeki kasların hareket sırasında tekrar tekrar kullanılmasından kaynaklanır. Yaralanmaya neden olan şeyi yapmayı bırakmak, tenisçi dirseğini ciddi tedaviler olmadan iyileştirebilir. Tenisçi dirseği, genellikle aşırı yüklenme ve tekrarlanan kavrama, bilek uzatma içeren görevler ve faaliyetlerden kaynaklanan zorlanma nedeniyle oluşan aşırı kullanım yaralanmasıdır. Risk Faktörleri şunlardır:

Sigara içmek
Obezite
Günde 2 saatten fazla tekrarlanan hareketler
Şiddetli aktivite


Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi dirseği kolun aşırı derecede kullanılması sonucu meydana gelen ağrılı bir sorundur. Ağrı kısa süre içerisinde geçebileceği gibi daha kötü bir halde alabilir. Tenisçi dirseği nedeniyle meydana gelen ağrı ilerlediğinde çalışmayı ya da fiziksel aktivite yapmayı zorlaştırabilir. Durum aynı zamanda tutuş becerisini de etkileyerek nesneleri kavramayı zorlaştırabilir. Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmının ve ön kolun üst kısmının ağrımasına ve dokunulduğunda hassaslaşmasına neden olabilir. El sıkışmak veya kapı kolunu çevirmek gibi belirli hareketleri yapmak can yakan bir hal alabilir. Dirseğin dışına bastırmak ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Tenisçi dirseğinin belirtileri şunlardır:

Dirseğin dışından bileğe kadar gidebilen yanma ve ağrı
Kolu döndürürken veya bükerken ağrı
Kolu uzatırken sertlik ve ağrı
Dirsek ekleminde şişlik
El ile kavramanın zayıflaması
Tenisçi Dirseği Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle kişi kol ağrısı nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvurduğunda doktor dirsek eklemi ağrısı, şişlik ve sertliği kontrol etmek için fiziksel olarak muayene gerçekleştirir. Hekim ayrıca ağrıya neden olabilecek aktiviteler hakkında sorular sorabilir. Tanı koymak için çeşitli testlerden bir veya daha fazlasına başvurulabilir. Artrit gibi sorunlar da tenisçi dirseği ile benzer bir ağrıya neden olabilir. Artrit veya kemik kırılması gibi durumların tenisçi dirseği semptomlarına neden olmadığından emin olmak için röntgen, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları yapılabilir. Kas ve sinir dokuların kontrol edilmesi için Elektromiyografi (EMG) uygulanabilir. Doktor semptomların bir boyun problemiyle ilgili olduğunu düşünürse, manyetik rezonans taraması isteyebilir. Bu, doktorun boyunda olası bir disk fıtığı veya artrit olup olmadığını görmesine yardımcı olur.

Tenisçi Dirseği Egzersizleri Nelerdir?

Tenisçi dirseği hareketleri dirseklerdeki kaslarının ve tendonların güçlenmesine yardımcı olur. Tenisçi dirseği egzersizleri şu şekilde sıralanabilir:

Dirsek Uzatma ve Bükme Hareketi: Dirsek bölgesindeki kasları güçlendirmek için yapılan egzersiz türüdür. Bir yere oturduktan sonra dirseklerinizi 90 derece açı ile büküp sonrasında kollarınızı düz hale getirin. Her gün yavaş hareketlerle bu egzersizi uygulayabilirsiniz.

Bükme ve Gevşetme Egzersizi: Elde ve bilekte yer alan kasların güçlenmesi için lastik bir bandı elinizin etrafına sararak parmaklarınızı bükün ve gevşetin. Kademeli olarak bu egzersizi yapabilirsiniz.

Forearm Twist Egzersizi: Tendonların ve dirsekteki kasların güçlenmesini sağlayan bir egzersiz türüdür. Kolunuzu masaya yerleştirin, ağırlık yardımıyla yavaş hareketlerle el bileğinizi çevirin.

Sıkma Egzersizi: Elinize çok sert çok da yumuşak olmayan bir nesne alarak kolunuzu sabitleyin. Elinizdeki nesneyi sıkın 10 saniye sonra bırakın ve bu hareketi setler halinde tekrarlayın.

Havlu Bükme Egzersizi: İki elinizle bir havluyu tutun. Havlunun suyunu çıkarıyormuş gibi zıt uçlardan çevirin. Bu egzersiz türünü 10 kez tekrarlayabilirsiniz.

Tenisçi dirseği egzersizleri sırasında ağrı ya da rahatsızlık hissederseniz, hareketi bırakmanız gerekmektedir.

EMRAH YILDIZ 
FİZYOTERAPİST

Yazarın Diğer Yazıları