Hüsna Anık

YAŞ ALANLARA UZMANINDAN 10 ÖNERİ

Hüsna Anık

 Merhabalar değerli okuyucularım, bugünkü yazımda sizlere ileri yaş grupları için hayat kalitelerini arttıracak ve aktif bir yaşam sürdürmelerine destek olacak önerilerde bulunacağım.

Bildiğiniz üzere Gerontolog olarak yaşlanma ve yaşlılık alanında eğitimimi tamamlamış bulunmaktayım.  Yetkinliğimin olduğu bu alanda belirli zaman aralıklarında, bu platformda yaşlanma bilincinizi arttıracak ve yaşlılığa farklı bakış açılarıyla yönelmenizi sağlayacak bilgiler paylaşmaktayım yazılarımda. Başlıktan yola çıkarak sadece ileri yaş grubu için sınırlandırmayalım bu önerileri, yaşlanma belirli bir yaşı değil yaş alma sürecini ifade eder.  Bu da demek oluyor ki; zamanla bütün yaş grupları yaş alır, önerilerim bütün yaş gruplarını kapsamaktadır.

Haydi başlayalım o zaman ;

  1. Malum her şeyin başı sağlık, sağlığımız bizler için çok önemli. Düzenli aralıklarla genel sağlık taraması yaptırmaya özen gösterin. Erken dönemde yapılan tanı ve tedavilerin olumlu sonuçları daha yüksek olabilmektedir.
  2. 65 yaş üzerindeyseniz her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmanız gerekmektedir. İleri yaş ile beraber bağışıklık sisteminin zayıflaması, çoklu kronik hastalıkların bulunması sizi griplere karşı savunmasız kılacak ve buna bağlı ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceksiniz.
  3. Menopozdan sonra en az iki yılda bir kemik ölçümünüzü mutlaka yaptırın. Osteoporoz çok sinsi bir hastalık ve çok ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. İleri yaş ile beraber kemik ve kas kitlesi kayıpları osteoporoza davetiye çıkarabilmektedir, bu da doğrudan iskelet sistemi kırıklarına sebep olabilmekte ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığımızı kaybetmemize sebep olabilmektedir.
  4. Polifarmasi riskine karşı ilaçlarınızı düzenli olarak kontrol ettirin ve gerektiğince ilaç kullanmaya özen gösterin. Bilinçsizce gereğinden fazla kullanılan ilaçlar sonucu, ilaç-ilaç etkileşimleri olabilmekte bunlar da farklı hastalıklara ve yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu durumdan en çok bağırsaklarımız, böbreklerimiz ve karaciğerimiz etkilenmektedir. Akılcı ilaç kullanımı şart ?
  5. Beslenmenize dikkat edin. Beslenme tarzınız sadece yaşlılık döneminizi değil yaşadığınız süre boyunca tüm hayatınızı etkiler. Sağlıklı beslenme tarzını ileri yaşta değil, daha erken yaşlarda benimsemeye çalışın.
  6. Yaşınıza ve hareket kabiliyetinize uygun egzersizlere yönelin, bu konuda danışmanlık alabilirsiniz. Zorlanacağınız fiziksel hareketlerden uzak durup, oturduğunuz yerden daha minimal hareketlerle egzersiz yapabilirsiniz .
  7. Yaşınızı sevin ve en iyi şekilde değerlendirin. Her yaşın kendine özgü güzellikleri ve zorlukları bulunur. Burada önemli olan potansiyelinizin farkına bakıp bugüne odaklanmanızdır.
  8. Sosyal izolasyondan uzak durmaya çalışın. Yalnızlık her yaşta karşılaşabileceğimiz bir durum. Özellikle ileri yaşta kuşak farklılıkları en önemli sebep olmakla birlikte, yalnızlığın birçok sebebi vardır.
  9. Zihinsel fonksiyonlarınızın işlevselliğini arttıracak, el-göz koordinasyonunuzu destekleyecek hobiler edinin. Sudoku, satranç, el işleri gibi hobiler hem zihinsel fonksiyonlarınızın canlanmasını sağlayacak hem de el-göz koordinasyonunuzu arttırılmasına yardımcı olacaktır. Mental fonksiyonlarınızın canlı kalması demans, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklardan etkilenmenizi en aza indirecektir.
  10. Emeklilik dönemlerinizi sevdiklerinizle en iyi şekilde değerlendirmeye özen gösterin. Yaşlılıkla beraber yaşanan statü kayıplarını önemsemeyin, çünkü yaşla beraber yeni statüler kazanmış ve hayatın her alanında tecrübe sahibi olmuşsunuzdur. Bu tecrübeleriniz kuşaklararası iletişiminizde sizlerin daha değerli konuma getirecektir.  

GERONTOLOG HÜSNA ANIK

Yazarın Diğer Yazıları