Erken Çocuklukta Oyun Eğitimi
Meryem Teymur
Merhaba sevgili okur…
Bugünkü konumuz erken çocuklukta oyun eğitimi. İnsan; doğar can kazanır, büyür güç kazanır. Gücünü ikrarından alır. İkrar ise verdiğimiz kararlardır. Hayatta birey olarak bir konuda söz sahibi olmaya ya da karar vermeye ilk olarak oyunla başlıyoruz. Oyun; çocuğun tüm gelişim alanlarına katkı sağlayan, amaçlı veya amaçsız, kurallı veya kuralsız olabilen, hem eğlendiren hem öğreten, serbest veya sınırlı sürelide olabilen bir yaşam şekildir. Çocuklar oyunla birlikte bazı rollere bürünürler ve bu roller sayesinde hayata hazırlanırlar. Örneğin evcilik oyunun da annelik ya da babalık rolü ebeveynliği anlamlandırmasını sağlar.
Çocuklar her şeyin farkında
Çok küçük bile olsalar, çocuklar çevrelerindeki her şeyin farkındadırlar ve beyinleri sürekli olarak kayıt halindedir. Burada lise öğretmenim olan Özden Koç Erdem’ in kulaklarını çınlatmak istiyorum. 0-6 yaş arası çocuklar için her zaman yanınızda görsel ve işitsel olan bir kayıt cihazı açık cümlelerinizi ve davranışlarınızı ona göre seçin derdi. Bugün bu yazıyı yazarken de tekrar ne kadar da doğru bir tespit olduğunu belirtmek isterim. İşte bu nedenle her yaştaki çocuklar için ama özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için oyun kurarark eğitme, ciddi önem taşır. Sürekli gelişme halinde olan beyinlerine doğru ve sağlıklı bilgi akışı sağlamak zorundayız. Bu bilgi akışını sağlarken de çocuğun gelişimini dikkate almalıyız. Şimdi oyunun gelişimi desteklediği alanlara bakalım.
*Bilişsel Gelişim Açısından Oyun; dikkat, algı ve dengede fayda sağlar.
*Fiziksel Gelişim Açısından Oyun; Çocukların büyük kas ve küçük kas ile ilgili eylemlerini gerçekleştirdiği ve beden sağlığı açısından önemli olan becerilere hizmet eden oyunlardır. Koşmak, zıplamak, çizmek, kesmek vb.
*Dil Gelişimi Açısından Oyunlar; İnsanların en önemli iletişim aracı olan dil gelişimini destekleyen oyun türüdür. Hayatın her aşmasında insan kendini ifade edebilmek ve iletişim kurabilmek için dili kullanır. Çocuk, şarkılar, tekerlemeler, bilmece ve öyküler vb. ile dil gelişimini desteklemiş olur.
*Sosyal Gelişim Açısından Oyun; Bireyler arasında hayat boyu devam eden bir süreçtir sosyal gelişim. Oyun içerisine teşekkür etme, selamlaşma, yardımlaşma...vb. motiflerin yerleştirilerek çocuğun sosyal anlamda gelişmesi desteklenebilir.
*Duygusal Gelişim Açısından Oyun; Çocuklar oyun içerisinde tüm duyguları yaşayabilir ve anlamlandırabilir. Oyun içerisinde gelişen süreçte çocuk duyguları deneyimlenebilecek imkanı bulur.
*Özbakım Becerileri Açısından Oyun; Bireylerin ihtiyaç ve gereksinimlerini kendilerinin karşılayabilme becerisini geliştirir. Beslenme, giyinme, temizliğini yapabilme vb.
Kısacası oyun ile desteklenen çocuklar; yenilikçi, öğrenmeye hevesli, özgüveni gelişmiş, kendisi ile barışık, mücadeleci, sevecen çocuklar olurlar. Bu yüzden hayatımızın her noktasında oyuna verelim. Oyunla büyüyen çocuklar bir anlamda sevgiyle büyüdükleri için toplumda daha sağlam yer edinirler. Oyun birlikte bir şeyler yapabilmenin en güzel yoludur. Aynı zamanda iletişimin en saf ve en tatlı halidir????