Meryem Teymur

İşsizlik mi Arttı, Yoksa İş Beğenmeyen Gençlik Mi?

Meryem Teymur

Son yıllarda Türkiye'de işsizlik oranları, özellikle gençler arasında dikkat çeken bir şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor.Ancak bu durum, sadece ekonomik krizlerin veya dışsal faktörlerin bir sonucu değil, aynı zamanda toplumsal algılar ve değer yargılarının değişimiyle de şekilleniyor. Peki, gerçekten işsizlik arttı mı yoksa "iş beğenmeyen" bir gençlik mi var? Bu sorunun cevabı, yalnızca istatistiklere bakmakla bulunamaz; aynı zamanda toplumsal dinamikleri ve gençlerin beklentilerini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Son yıllarda Türkiye'de işsizlik oranları, özellikle gençler arasında dikkat çeken bir şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor. Ancak bu durum, sadece ekonomik krizlerin veya dışsal faktörlerin bir sonucu değil, aynı zamanda toplumsal algılar ve değer yargılarının değişimiyle de şekilleniyor. Peki, gerçekten işsizlik arttı mı yoksa "iş beğenmeyen" bir gençlik mi var? Bu sorunun cevabı, yalnızca istatistiklere bakmakla bulunamaz; aynı zamanda toplumsal dinamikleri ve gençlerin beklentilerini de göz önünde bulundurmak gerekiİşsizlik ve Gençler

İşsizlik oranı, yıllar içinde dalgalanma gösterse de özellikle genç nüfus arasında yüksek seviyelerde kalmaktadır. TÜİK verilerine göre, gençlerin işsizlik oranı, genel işsizlik oranının oldukça üzerindedir. 15-24 yaş arasındaki gençlerin işsizliği, genellikle daha büyük bir sorun olarak gündeme gelir. Bunun temel sebepleri arasında eğitim sistemiyle iş gücü piyasası arasındaki uyumsuzluk, iş deneyimi eksikliği ve sektörlerin hızla değişen ihtiyaçlarına yetişemeyen eğitim müfredatları sayılabilir. Bu durum, gençlerin iş bulmakta zorlanmalarına ve sektörel darboğazların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Ayrıca, gençlerin işsizlikle mücadelesi, beklentilerini karşılamayan işlerin sayıca çok olmasıdır. Biraz da son yıllarda gözlemlediğim kadarıyla gençlerin isteklerine bakalım;

- Kısa çalışma saatleri

- Beden yorgunluğunun az olması

- Bir işverenmiş gibi çalışma saatlerini kendisinin belirlemek istemesi

- Tecrübesiz olduğu halde az çalışmayla yüksek maaş beklentisi

- Alternatif iş olanaklarının varlığından iş görüşmelerinin önemsenmemesi vb.         

Bu istekleri Siirt özelinde konuşmak istediğimiz de durum değişmektedir tabi. Siirt’ te henüz asgari ücret ve sigorta anlayışının gelmediği işletmelerin varlığından dolayı gençler az bir maaşla ve 10-12 saat çalışmaktansa hiç çalışmamayı tercih etmektedir. Hatta son bir yıldır sadece genç nüfusta değil yetişkin nüfusta da sürekli bir masa başı  iş talebi almaktayız. Çünkü son yıllarda sosyal medya platformlarının etkisiyle de insanlar artık yorulmadan kolay para kazanmanın peşine düşmüştür. Çalışmak istedikleri alanda bile gerektiği kadar bir faaliyet göstermemektedirler.

  İş Beğenmeyen Gençlik MiToplumda zaman zaman dile getirilen "iş beğenmeyen gençlik" eleştirisi, aslında gençlerin beklentilerinin değişmesinin bir yansımasıdır. Zamanında, işsizlik oranlarının düşük olduğu ve iş alternatiflerinin az olduğu dönemlerde gençler, daha çok ne iş olsa yapabilme perspektifiyle hareket ederken, günümüzde daha farklı bir bakış açısına sahipler. Bu bakış açısının temelinde, ne yazıkki sosyal medya üzerinden bir geleceği olmadan kolay kazanç elde edebilen kitle gelmektedir. Her ne kadar toplumsal algı ve değişen isteklerimizde hem konfor alanı hem de çalışma hayatını beraber sürdürmek gelse de günümüz Türkiyesi henüz bu dengeyi yakalayamamıştır. Unutulmamalıdır ki ülkemiz hızlı toplumsal değişimlere hızlı uyum sağlayabilen bir ülke seviyesine henüz ulaşmamıştıSonuç olarak, işsizlik oranlarının artmış olması, yalnızca "iş beğenmeyen" bir gençlikten kaynaklanmamaktadır. İş arayanın talepleri ile işverenin beklentileri uyuşmamaktadır. Gençlerin beklentileri, ekonomik ve toplumsal koşullara paralel olarak değişmiş ve gelişmiştir. Bu değişen beklentilerin, iş gücü piyasası ve eğitim sistemi tarafından karşılanabilmesi, hem devletin hem de özel sektörün üzerinde düşünmesi gereken önemli bir konu olarak gündemimize oturmaktadır. Gençlerin iş gücü piyasasında daha etkin ve verimli bir şekilde yer alabilmesi için, eğitimde dönüşüm, sektörlerin ihtiyaçlarına göre şekillenen meslek eğitimin verilmesi büyük önem taşımaktadır.

SOSYAL MEDYA HESABIMIZ

Instagram: 

teymurlar.danismanlik

 

Yazarın Diğer Yazıları