Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemimizin güçlü tutulması ve vücut direncinin arttırılması hastalıklara yakalanma riskimizi düşürecektir. Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahiptir ve onu güçlendirmenin tek ve mucizevi bir yolu yoktur. Güçlü bir bağışıklık sisteminin yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmektir. Sadece vitamin ve mineral takviyeleri alıp güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Güçlü bir bağışıklık sistemi tüketilen protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata ve günlük tüketilmesi gereken su miktarıyla birlikte uyku düzeni fiziksel aktivite ve yeterli dinlenme gibi birçok etkene bağlıdır. Örneğin, yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.
İşte günlük beslenmemize eklemeniz gereken besinler;
Maydanoz, roka, yeşilbiber, limon, portakal, greyfurt, nar, kivi, mandalina gibi C vitamini içeren sebze-meyveleri; ceviz, çiğ badem veya fındık gibi selenyum-çinkodan zengin bağışıklık sistemini güçlendiren yağlı tohumları günlük beslenmenize mutlaka ekleyin. Omega-3 yağ asitlerinden zengin mevsim balıklarını haftada 2 gün kadar tüketmeye özen gösterin. Günde en az 2 2,5 litre olacak kadar su tüketmeye dikkat edin. Beta glukan içeriğinden dolayı gün içinde mutlaka yulaf tüketin. Özellikle bu dönemde bağışıklığınızı desteklemek için çorba ve yemeklerinize zerdeçal ve zencefil gibi baharatlardan ekleyin. Ayrıca zengin antioksidan içeriğine sahip beyaz çay, yeşil çay; kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarını günde 1-2 fincan kadar tüketmeye çalışın. Son olarak bağışıklık sistemininizi güçlendirirken probiyotik, prebiyotik ve lifli besinlerle(Yoğurt, kefir, ayran, şalgam, boza, pırasa, enginar, kereviz, soğan, sarımsak, fasulye, mercimek, bezelye, nohut; tam buğday, karabuğday, keten tohumu) bağırsak florasını dengelemeye de özen gösterin.
Günümüzde çevresel koşullar nedeniyle bazen besinlerden alınan vitaminler yetersiz kalabilmektedir. Şayet böyle bir durum ile karşılaşıldığında güvendiğiniz eczacılar ve doktorlardan destek alabilir, gerekli ise takviye alabilirsiniz.