Ramazan boyunca oruç tuttuysanız eğer; iftar ve sahurun arasında çok az zaman olması yüzünden öğün sayısını azalttınız, beslenme düzeniniz tamamen değişti ve kendinizi çok aç hissederek oturduğunuz o güzel iftar sofralarından, genellikle midenizde değil aklınızda kalan pek çok yiyecekle kalktınız demektir. Ramazan’ın bitmesi ile normal beslenme düzenine geçeceğiniz günler ise; ziyarete gittiğiniz eş, dost, akrabanın ikram için hazırladıkları kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlılarla karşılaşacağınız o güzel bayram günlerine rastlıyor. Geleneklerimizde misafirlere meyve ya da sütlü tatlı sunmak yok. Ziyaret için gittiğiniz her ortamda bolca şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar ikram edilecek. Sunulan ikramları ev sahiplerine ya da büyüklere saygısızlık gibi gelebileceğini düşünerek geri çevirmekte belki de zorlanacaksınız. Tatil, bayram, hafta sonu hepimiz için özel günlerdir. Beslenmenizde özel günlerde farklılık yapmaya gerek olmadığını unutmayın. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle gün boyunca tükettiğiniz besinler dört besin grubunda bulunan besinlerden oluşmalı ve en az 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde besinleri tüketmelisiniz. Bayramı, Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleri gibi düşünebilirsiniz. İlk güne hafif beslenerek başlayıp bedeninizi alıştırarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapmalısınız.
Bayram sabahının ilk öğünü nasıl olmalıdır?
Ailenin bir araya geldiği bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamayıp, hafif bir kahvaltı ile güne başlayın ve gün boyu öğün atlamayın. Kahvaltıda muhakkak sizi gün içinde daha uzun süre tok tutacak; yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve domates, salatalık, maydanoz gibi söğüş sebzeler tüketin. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun. Bayramda kızartmalı veya ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin. Tam tahıllı veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ramazan’da bozulan barsak düzeninizi sağlamak için bayramda posalı besinlere ağırlık verin. Posa tüketiminizi artırmak için; kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, kepeği ayrılmamış tahılları tüketebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine yemeklerin yanında eğer hazırlayacaksanız bulgur pilavı veya esmer pirinçten yapılış pilavı tercih edebilirsiniz.
Azar azar ve sık sık yiyin!
Normal yemek düzenine geçtiğinizde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. 30 gün boyunca değişen beslenme düzeni sonrası fazla yemek yemenin en önemli problemi hazımsızlık ve mide problemleridir. Hazımsızlık ve mide problemi yaşamamak için, tüketeceğiniz besinleri iyi çiğneyin, azar azar ve sık sık olacak şekilde günü planlayın.
Bayramın vazgeçilmez tatları şeker, çikolata ve tatlılara dikkat!
Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edin, mümkün olduğunca çevrenin ısrarlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışın. Ziyaretler sırasında ikram edilen şeker, şerbetli tatlı ve pastanın ardından bir çay bardağı süt veya bir-iki yemek kaşığı yoğurt veya bir bardak ayran tüketerek şeker seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Eğer alternatifiniz varsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Gün içinde ziyaretleriniz esnasında tatlı yediyseniz o gün için meyve tüketmeyip, ekmeği azaltın.
Şeker ve çikolata deyince bayramı en güzel şekilde yaşayan çocuklar akla gelir. Çocuklarınızın fazla miktarda şeker tüketmesi hem boş kalori almalarına hem de diş sağlığı, sindirim ve bağırsak problemleri açısından da sıkıntı yaşamalarına sebep olabilir. Çocuklarınıza yasak koymak yerine sınır koyabilirsiniz. Çünkü; yasak koyduğunuzda çok büyük olasılıkla sizden gizli tüketebilirler. Misafirliğe gittiğiniz yerlerde, yapılan ikramların hepsini tüketmeyin. İkramları geri çeviremiyorsanız bir parça tadına bakıp bırakın. Eğer alternatifiniz varsa ikramların hafif olanlarını tercih edin. Çikolata, şeker gibi ikramlıklardan çikolatayı tercih etmek daha doğru bir alternatiftir. Çikolatayı daha sonra tüketmek için alıp, sütlü bir kahve ile tüketerek ara öğün yapabilirsiniz.
Sıvı tüketiminizi artırın!
Günde yaklaşık 2- 2,5 litre su için. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz kabuk tarçın ve karanfil ile hazırlayabileceğiniz komposto gibi sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz. Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketiminin aşırı miktarlarda olması çarpıntı, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Günde 8-10 bardaktan fazla siyah çay, 2 fincandan fazla kahve tüketmemeye çalışın. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğini ve hatta diüretik etkilerinden dolayı vücuttan sıvı kaybına sebep olduğunu unutmayın. Bayram boyunca tükettiğiniz tüm çay ve kahveleri şekersiz tüketin. Ramazan boyunca önerilen sahur yemeklerini Ramazan sonrası tabiî ki gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürmemelisiniz. Eğer ihtiyaç duyarsanız, yatmadan en geç 2 saat önce; meyve, yoğurt gibi besinleri tercih ederek hafif bir atıştırma ile günü tamamlayabilirsiniz.
İkramlara ‘Hayır’ diyemediyseniz işte yapmanız gerekenler!
Bayram kaçamaklarınızı dengelemek için sabah kahvaltısından sonra 1 saat tempolu yürüyüş yapın. Ziyaretlere giderken kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak gün içindeki fiziksel hareketinizi ve böylelikle hem günlük kalori harcamanızı arttırabilir hem de ramazanda azalmış metabolizma hızınızın da artmasını sağlayabilirsiniz. Siz ve misafirleriniz için farklı alternatifler için bu bayram tam zamanı. Peki bu bayram ikram edeceğiniz besinlerle rutin bayram ziyaretlerinin dışına çıkıp, misafirlerinizin sağlıklarına katkıda bulunmak ister misiniz? İkram için; sütlü veya meyveli tatlı, dondurma, kuru meyveler hazırlayabilirsiniz. Çay hazırlarken demliğin içine bir parça kabuk tarçın ve 3-4 adet karanfil atarak hem lezzetli hem de kan şekerinin dengelenmesini sağlayan bir çay hazırlayabilirsiniz. Asitli içecekler yerine misafirlerinize taze meyveleri az şekerli, kabuk tarçın ile kaynatarak meyve suyu veya az şekerli ev yapımı limonata hazırlayabilirsiniz. Eğer sarma ikram etmek isterseniz pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz. Herkese sevdikleri ile birlikte geçireceği güzel bir bayram dilerim, iyi bayramlar…