'Yetkili kurumlar yeterli denetim yapmıyor'

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzamanı İbrahim Ay, Siirt’teki İş Sağlığı ve Güvenliğinin Eksikliklerini  Artı Siirt Haber Ajansına Anlattı.

Siirt’te birçok alanda iş sağlığı ve güvenliğinde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirten Ay, çalışma alanlarında iş kurallarına uyulmayıp güçlü denetim  mekanizması olan resmi kurumların gerekli ve yeterli denetim  yapmadığını dile getirdi.

Son zamanlarda inşaat alanında artan iş kazalarına dikkat çeken Ay, "İnşaatların çoğunda neredeyse hiçbir önlem alınmadığı düşme tehlikesi bulunan boşlukların kapatılmadığını  standarda ve mevzuata uygun iskele kurulmadığını, şu ana kadar ilimizde standartlara uygun iskele bulunmadığını dile getirdi. Hatta 2 hafta önce iskelede düşme sonucu  gerçekleşen iş kazası diye adlandırılan fakat gerçek isminin ise iş cinayeti olduğu ve gencecik bir kişinin ölümüne sebep olan iş kazasının tamamen önlenebilir bir olayken iskelenin uygun olmaması ve 70 - 80 liralık bir emniyet kemerinin maliyet olarak görülüp alınmaması sonucu gerçekleşmiştir."dedi.

Yetkili kurumların yeterli denetim yapmadığını belirten Ay, "ilimizde iş güvenliği kültürü neredeyse sıfıra yakın, ne işveren ne de çalışanlar iş güvenliği kurallarına uyuyor. Bunun temel sebebi devletin yetkili kurumlarının yeterli denetim yapmamasıdır. Bu sistem böyle devam ettikçe iş kazalarında azalma olmayacak hatta artacaktır ” şeklinde konuştu.

“Görevimizi yapamıyoruz, görmezden gelmemiz isteniyor”

Bağımlı oldukları için işverenlerin kendilerini dinlemediğini söyleyen Ay, “Biz iş güvenliği uzmanları olarak, görevimizi yapmak istiyoruz fakat maaşımızı, denetlemeye gittiğimiz firmalardan aldığımız için hiçbir şey yaptıramıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gizli Kalması Gereken Şikayetler Kurumlarda Açıklanıyor”

“İş yerinde eksiklik gördüğümüzde bunu denetim yapan kurumlara şikayet etme hakkımız var ama bunu yaptığımızda şikayette bulunduğumuz kurum bizleri iş verene söyleyince bu kez çalıştığımız kurumlar bizim üzerimize geliyor” diyen Ay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“iş güvenliği uzmanların Şikâyet hakları  var fakat şikâyet de edemiyoruz ettiğimiz zaman şikâyet ettiğimiz kişiye ismimiz veriliyor. Gidip denetlemek yerine   Bak falan kişi seni şikâyet etti deniliyor ve bu şikayet etiğimiz kişiyle kişisel husumete dönüşüyor. İş güvenliği uzmanları Maaşını denetlediği kişilerden aldığı sürece bağımlı olduğu sürece   ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilerlememiz kanaatimce mümkün görünmüyor. Devletin bu konuya el atarak gerekli denetim ve düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.”

“Tespit ve Öneri Defterine Ulaşamıyoruz”

İşverenler eksikleri yazmadığımız zaman sorumluluklarının olmadığını düşünerek Tespit ve Öneri Defterinin işveren tarafından saklanarak çoğu zaman  kendilerine verilmediğini belirten Ay, “tespit ve öneri defterine çoğu kez ulaşamıyoruz, işverenler iş güvenliği hizmeti aldıkları zaman tüm sorumluluklarının ortadan kalktığı düşünmekte fakat işverende bu konuda kusursuz sorumluluk bulunmaktadır  işverenler çoğu zaman kanunen yapmasını gereken alması ve aldırması gereken tedbirleri  maliyet olarak görüyor ve yapmıyor. Yapmadığı için eksiklikleri yazmamızın önüne geçmek istiyor çünkü kanunen tespit ve öneri defterine yazdıklarımız tebliğ sayılıyor yazdığımız eksiklikleri gidermekle yükümlü oldukları için o deftere eksiklikleri yazmamamız için çoğu kez bizden saklanmaya çalışılıyor."

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzamanı İbrahim Ay Siirt’teki başlıca sorunları şu şekilde sıraladı:

  1. İş güvenliği hizmeti alması gerekirken gereksiz görüp almayan işyeri sayısı çoktur.
  • Kamu kurum ve kuruluşları kendi yaptırdıkları işler ve inşaatlarda bile iş güvenliği yönünden denetim ve kontroller yapmamaktadır.

          3) İnşaatların çoğunda standarda ve mevzuata uygun iskele kurulmuyor, şu ana kadar ilimizde standartlara uygun iskele bulunmamaktadır.

       4) Göçmen çalışan sayısı fazla, çalışan çocuklar bulunmaktadır.

    5) İnşaatların iç ve dış boşlukları kapatılmamaktadır. Ayrıca inşaatın çevre emniyeti alınmamaktadır.

    6) Kişisel koruyucu donanımlar(KKD) işverence yeterince sağlanmamaktadır veya temin edildiğinde de kullanımı sağlanmamaktadır.

    7) Uyarı ikaz levhaları yeterince bulunmamaktadır.

    8) İnşaatlar oturma ruhsatı alınmadan bina sakinleri yerleşmektedir.

    9) Çalışanların büyük çoğunluğunun mesleki yeterlilik belgeleri yoktur. Ayrıca çalışanlar işe başlama ve isg eğitimi almadan işe başlatılmaktadır.

    10) İşyerlerinde yeterince yangın önleme tedbirleri alınmamaktadır.

    11) İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tespit ve öneri defteri işverence temin edilmemektedir, biz kendimiz temin ettiğimizde İŞKUR tarafından gereksiz bahanelerle geç onaylanmaktadır.

    12) İşverenler tespit ve önerilerimizi yazmamamız için genellikle defteri saklamaktadır, çoğu zaman kontrol ederek olumsuzlukları yazmamıza izin vermemektedir.

    13) OSGB yeterince ve doğru denetlenmemektedir, bazı OSGB iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi belgesi kiralayarak çalışmaktadır.

    14) İş yerlerinde özellikle inşaatlarda elektrik aksamları yeterince izole edilmemektedir. Elektrik panolarının kapakları açık olup görevli olamayan kişilerin müdahalesine açıktır.

    15) İşyerlerinin mekanik ve elektriksel yönden periyodik bakım kontrolleri ehil kişilerce yapılmamaktadır.

    16) Çalışanların büyük çoğunluğu sigortasız çalışmaktadır. İSG kâtip sisteminde 2 kişiyle 6-8 katlı binalar bitiriliyor ve güncellenmiyor.

Bakmadan Geçme