YKS soruları sızdırıldı mı? ÖSYM'den açıklama…

AYT'ye 10 saat kala Türkçe ve matematik ağırlıklı 24 soru, yurt dışı kaynaklı olduğu değerlendirilen bir hesap tarafından Telegram'da paylaşıldı. Soruları binlerce aday gördü. Bu soruların sınavda çıkıp çıkmadığı merak edilirken, İçişleri Bakanlığı iddiayı yakın takibe aldı. Bir açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, iddiaları reddederek, 'paylaşımlar hakkında' soruşturma başlatıldığını açıkladı. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy ise, YKS sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 'Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarını da çıkan haberler ile ilgili ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Telegram üzerinden yayın yapan, yurt dışı kaynaklı olduğu düşünülen bir hesap 8 Haziran’da TYT sonrası sınavda çıkan 3 soruyu, sınav biter bitmez ÖSYM’den önce paylaşmıştı.

Adaylar, soruların sınavda yer aldığını doğruladı. ÖSYM, TYT sorularını hâlâ resmi olarak açıklamadı. Ancak, TYT’de yaşanan bu durum sınav sonrası olduğu için sınav görevlisi üçüncü şahıslar tarafından yapılmış olabileceği için çok ciddiye alınmadı.

YKS soruları sızdırıldı mı? ÖSYM'den açıklama…

24 SORU PAYLAŞILDI

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre; ÖSYM sınavın ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’ndeki (TYT) bu 3 soruyla ilgili bir açıklama yapmazken, bu kez dün gece saat 24:00 sularında yani sabah 10:15’de başlayan sınavdan 10 saat önce 2024-AYT’de çıkacağı iddia edilen 24 soru yine aynı hesap tarafından Telegram’dan paylaşıldı.

On binlerce kişi Türkçe-matematik ağırlıklı paylaşılan soruları gördü. Üstelik bir de “Sınavınız iyi geçer umarım. Ben elimden geleni yaptım sizin için” diye temennide bulunuldu.

Adaylar ve aileler, gece boyu soru paylaşılması nedeniyle huzursuz olurken ÖSYM yine bir açıklama yapmadı. Sınav, normal seyri ile 10:15’te başladı.

‘SORU VE CEVAPLAR 3 BİN TL’

Yurt dışı kaynaklı olduğu düşünülen “AYK 2024 Sızdırılan Sorular” diye başlık da açılan Telegram hesabı link de yayımladı. Soru paylaşan hesap ya da hesaptaki şahıslar, adaylara, “Gençler tüm AYT sorularının soru ve cevaplarıyla birlikte sadece fiyatı 3 bin TL. Eğer sınavda başarı göstermek istiyorsan aşağıdaki linkten ulaş” diye çağrı da yaptı.

Sorular doğru olmasa bile üniversite sınavı üzerinden dolandırıcılık yapılmaya çalışıldı. Ardından sorular linkte bırakılıp, para kısmı paylaşımdan çıkarıldı.İçişleri Bakanlığı’na sınav sorusu olduğu gerekçesiyle 3 bin TL para da istenen sorularla ilgili dolandırıcılık ve sızma ihtimali bildirildi. Bakanlık, yakın takibe aldı.

YKS soruları sızdırıldı mı? ÖSYM'den açıklama…

BAKAN TUNÇ’TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabından bir açıklama yayımladı.

Tunç, şu ifadeleri kullandı:

“Yükseköğretim Kurumları Sınavı Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi sorularının sızdırıldığına ilişkin bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında yer alan gerçeğe aykırı iddialar ve paylaşımlar hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma’ suçundan resen soruşturma başlatılmıştır.”

ÖSYM’DEN AÇIKLAMA

İddiaların ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, konuya ilişkin açıklama yaptı.

YKS oturumlarının başarıyla tamamlandığını dile getiren Ersoy, iddialar hakkında hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.

Ersoy’un açıklamaları şu şekilde:

“YKS başarıyla tamamlanmıştır. Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarını da çıkan haberler ile ilgili ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN