Siirt'te Neler Oluyor? İntihar Vakaları Neden Arttı? Uzman Hekim Açıkladı!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh ve Sağlığı Sorumlu Hekimi Fatih Sağlam, son 2 günde 4 intihar vakasına ilişkin Artı Siirt Haber Ajansına Özel açıklamada bulundu.

"Bir Kişi Neden ve Nasıl İntihar Eder"

İntiharların genelde stresten kaynaklandığını mariobet belirten Sağlam, "Psikososyal, bir yakınını kaybetme, tecavüz, taciz, aile içi istismarlar, şiddet, ekonomik veya başka nedenler dolayısıyla intiharlar gerçekleşir. Bu nedenler genellikle uzun süreli nedenlerden oluşur, anlık değil de kronik bir sorun olunca insan intihara sürüklenir. Kişi sorununa çözüm bulamayınca zamanla umudu düşer. Herkesin tahammülsüzlüğe, mutsuzluğa bir eşik değeri vardır. O eşiğe yaklaşınca kişinin olumsuz düşünceleri ağır basmaya başlar. İlk zamanlarda olumsuz düşünce artar sonra da plan yapar, en sonunda da girişimde bulunur. Genelde ciddi intihar vakaları bu şekildedir. Önceden ben intihar ediyorum, bunu yapacağım demez. Yani kimsenin haberi olmaması için kimseyle görüşmüyor, iletişim halinde değilken bu girişimde bulunuyorlar."

"İntiharların Sebeplerine Bakılmalı"

İntiharların sebeplerinin araştırılması gerektiğini belirten Sağlam, "Mesela ülkemizde şiddete maruz kalan kadınlar intihar girişiminde bulunuyor. Muhtemelen bu kadınlar sürekli şiddet görüyor, bir çözüm de bulamayınca ölümü çözüm olarak görüyor. Erkeklerde daha çok ekonomik nedenler ön plana çıkıyor. İşsizlik, aile desteği olmaması nedenler arasında yer alıyor. Bu nedenler genel olarak uzun süreli olduğu için kişiyi intihara sürüklüyor."

"İntihar Edecek Kişiyi Çevresi Nasıl Vazgeçirir?"

Bir kişinin psikolojik sorunlarının giderilmesi için çevre faktörünün önemli olduğunu belirten Sağlam, yalnız takılmaya başlayan, düzensiz iştahı olan, mutsuz olan bir kişi görüldüğünde çevresinin onunla sosyalleşmesini, varsa ekonomik sorunlarını çözmesi gerektiğini en azından birlikte mutlu zaman geçirmesi gerektiğini kaydetti. Sağlam, çevre faktörü yetersiz olunca kişinin psikiyatriye yönlendirilmesinin uygun olabileceğini ifade etti.

"Yetkililer Neler Yapmalı?"

Yetkililerin intihar vakalarının önüne geçmesi için sorunlara eğilip, çözüm üretmesi gerektiğini savunan Sağlam, "Özellikle kadına şiddet olaylarında şiddet uygulayan şahısın genelde bırakılıyor, yaptırım pek uygulanmıyor. Çok ciddi sorunlar olmadığı sürece, o kişiye pek bir ceza çıkmıyor. Ekonomik nedenlerde de sosyal yardımların artırılması uygun olacaktır. " diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN