Siirtli Fırıncılar: İflasa Sürükleniyoruz

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

https://youtu.be/f2T8NO7U6ik

Fırıncılar, artan maliyetlerden dolayı 200 gram ekmeğin 2 lira olmasını istiyor. Siirt'te ekmek fiyatlarına zam yapıldığı iddiası ileri sürülse de henüz alınmış bir resmi zam kararı yok. Söylentiler üzerine zam fırsatçılığı yapan fırınlar olsa da Siirt'te şu an 200 gram ekmek 1,5 liradan satılıyor.

Un, Kira, işçi, elektrik, su gibi maliyetlerin bellerini büktüğünü ve iflasın eşiğinde olduklarını ifade eden Siirtli Fırıncılar, zam belirsizliği yüzünden aylardır ekmeği maliyetinin altında sattıklarını, buna dayanacak güçlerinin de kalmadığını belirtiyorlar.

Öyle zor bir durumdayız ki kapatma derecesine geldik." diyen 20 yıllık fırıncı Celal Çetin, "İlk defa böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Ekmeğe zam meselesi gündeme geldiğinde un torbasını 210 TL'ye alıyorduk. Zam için başvuruda bulunduk ama bir sonuç alamadık. Şimdi ise un torbası fabrikada 270 TL. Fabrika sahibine bize un yollamasını istiyoruz ama peşin para istiyor, çek kabul etmiyor, bizde de nakit yok." dedi.

"Fırıncı olduğumuz halde eve ekmek götüremez olduk, öyle zor bir durumdayız ki"

Yetkililerin bir an önce un fabrikaları ile görüşüp bir hafta içerisinde un fiyatına neden bu kadar zam yapıldığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Çetin, ekmeği maliyetinin altına sattıklarını söyledi.

Çetin, "Artık çalışamaz hale geldik, 8-9 işçi burada çalışıyor ama bırakın maaşı fırıncı olduğumuz halde eve ekmek götüremez hale geldik. Öylesi zor bir durumdayız. Geçen hafta bize 1,75 zam önerildi ama bu bizi kurtarmıyor. 2 hafta önce aldığımız unu bir sonraki haftayla aynı fiyata alamıyoruz. İlk 1,75 TL zam önerildiği zaman unun torbası 210 TL'ydi aradan bir hafta geçti 275 TL'ye çıktı. Çevre illerde şu an herkes 2 TL'den ekmeği satıyor. Eğer böyle bir şey yoksa biz de kapatır eve gideriz." şeklinde konuştu.

Bir yıl önce ekmek fiyatının 1,5 TL olduğunu ama torba un fiyatının ise 100 TL civarında olduğuna dikkat çeken Salih Çetin, "Ekmeği halen 1,5 TL'ye satıyoruz. Geçenlerde Fırıncılar Odası Başkanı ile birlikte Valimizin yanına çıktık ve zam istedik, 1,75 TL zam verdiler. Biz buna itiraz ettik, çünkü bu fiyat bizi kurtarmıyordu. Şu an çok mağduruz, bir torba un şu anda 275 TL. Ben ekmeği nasıl satayım? İçinde hiç kârı yok. Aradan geçen bir yılda kiralar hiç mi artmadı? Elektrik hiç mi zam yemedi? Gıda fiyatları yüzde 200 zam yedi. Şu anda işçi bulamıyoruz, istedikleri maaşı veremiyoruz çünkü maliyetler bizi kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN