Bekçiler Kimlik Sorabilir mi?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

GBT denetimi yapmak isteyen bekçilerle, gençler arasında çıkan tartışmaya ilişkin mahkemede bekçilerin “GBT ve üst araması yapmasına yetkileri olmadığı” açıklandı.                                                                                                      İzmir 35’nci Asliye Ceza Mahkemesi, mahalle bekçilerin yetkileri ile ilgili verdiği kararda, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nu hatırlattı. 

“Kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” Yapılan ilk kimlik denetiminin sonrasında iki gence yeniden GBT yapmak isteyen bekçilerin, bu hareketle ‘vatandaşı tahrik ettiğini’ belirten mahkeme, “Polis vazife ve selahiyetleri kanununun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi. Bekçilerle yaşanan tartışmada, bekçilere hakaret eden gençlere ise ceza verilmedi. Mahkeme bu kararı ise, “Bekçilerin görev sınırlarını aşmaları, kimlik sorma haklarının olmaması ve vatandaşı zorlamalarından kaynaklı hakaret suçundan prosedür yapılmamıştır” cümleleriyle gerekçelendirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı basın açıklamasında ise “İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, “Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak” şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesince verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.’’ denildi.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğin 16. maddesindeki “Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar.” hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN