DİSK'in asgari ücret talebi: 3200 TL

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hem geçim ücreti hem de milli gelir artış dikkate alındığında 2020 yılı asgari ücretinin en az net 3 bin 200 lira olması gerektiğini kaydetti.

Çerkezoğlu Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki milli gelir hesabına bakıldığında 2020 yılında asgari ücretin 2.600 TL olması gerektiğini vurguladı. Asgari ücret için ikinci toplantı 10 Aralık'ta yapılacak. DİSK 2019 yılı için 2800 TL asgari ücret talep etmişti, asgari ücret 2020 TL olarak belirlenmişti.

Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı ile TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde asgari ücret konusunda basın toplantısı düzenledi.

‘İŞÇİ ASGARİ ÜCRETİN DIŞINDA BIRAKILDI’

Konuşmasında DİSK-AR’ın hazırladığı “İnsan Onuruna Yaraşır Asgari Ücret” başlıklı rapora ilişkin bilgi veren Çerkezoğlu, “1,8 milyon işçi asgari ücrete bile erişemiyor. Türkiye, Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkeleri arasında yer almaktadır. Asgari ücret maliyetinin yarısı vergi ve kesintilere gitmektedir. 2019’da ilk vergi dilimi tarifesi, asgari ücretin 7 katına indi. Asgari ücret döviz karşısında da hızla eridi. Asgari ücretli 11 cumhuriyet altını kaybetti. Türkiye ile Çin’deki ortalama asgari ücretler birbirine yaklaşıyor. Asgari ücret artışı, son 20 yılda kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla artışının gerisinde kaldı. Asgari ücret, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak saptanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN