HDP Siirt İl Eş Başkanı Gündeme Dair Önemli Açıklamalarda Bulundu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Halkların Demokratik Partisi Siirt İl Eş Başkanı Yusuf Batur Artı Siirt Haber Ajansına önemli açıklamalarda bulundu.

Siirt gündemine ve Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Batur, Pandemi sürecinde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve vaka sayılarında bilgilendirmelerin şeffaf bir şekilde halka aktarmadığını belirtti.

Siirt’te hastanelerin yetersiz olduğunu belirten Batur, Öncelikle bu pandemi sürecinde ölenlere Allahtan rahmet hasta olanlardan acil şifalar diliyoruz. Pandemi sürecine gelirsek eğer, şu an hastanelerde olanlardan başlayabiliriz. Siirt Eğitim ve Araştırma hastanesi ve özel hastanelerin dolduğuna hatta ilçelerimiz Kurtalan, Eruh’a sevklerin başlandığı bilgisine sahibiz. Sadece ilçelerimize değiş komşu illerimizden olan Şırnak devlet hastanesine hastaların sevk edildiğini ve hatta Şırnak yolunda vefat eden hemşerimizin olduğunu biliyoruz. Bir yandan durumun vahameti öte yanda alınan önlemlerin hiç birinin yerinde olmayışından bahsedebiliriz. Örneğin kafeler, düğün salonları, kahvehaneler ve son olarak kalabalık caddeler. Her tarafta insanlar bir birleri ile temas halinde, bir takım çağrılar var ama buna ne kadar uyuluyor bakmak lazım. Öte yandan pozitif vaka sayılarının Siirt halkına doru ağızdan aktarılmadığı ve bu konu şeffaflığını yitirdiği, yitirdiği için halk güven konusunda aklı karışıyor.
Evlerde tedavi gören hemşerilerimiz ne kadar denetleniyor sadece aile hekiminin mesajları ile denetlendiğini biliyoruz. Pozitif vakaların, hastanelerdeki durumun Ve nasıl bakan her gün açıklama yapıyorsa Siirt’te Hıfzıssıhha kurulu ya da sağlık müdürünün şeffaf bir şekilde sayıları ve gereken önemleri halka aktarmalı. Siirt halkı bilinçli bir şekilde hareket eder bundan eminiz. Yeter ki doğru temelde ve şeffaf bir şekilde bilgi akışı sağlansın. Öte yandan halkımız ile birlikte olduğumuzu ve bu pandemi sürecinde bütün zorluğa rağmen kardeş aile kampanyasını yürüttüğümüzü ve halkımızın her zaman yanında olduğumuzu da belirtmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Siirt’in en çok eksik olduğu nokta bize göre ekonomi ve işsizlik”

Siirt’in eksik noktalarına değinen Batur, "Siirt’in en çok eksik olduğu nokta bize göre ekonomi ve işsizlik, ekonomik kriz artık net olarak halkın cebine, mutfağına yansımış durumda. Halk artık günü kurtarma peşinde. Siirt’te herhangi bir ekonomik hamle yapılmıyor. Organize Sanayi bölgemiz var neden oradaki fabrikalar açılmıyor ve orda hali hazırda çinko fabrikası inşaattı devam ediyor neden bitirilmiyor, yetkililere sormak gerekiyor.
Fıstık üreticilerine şeffaf bir şekilde tam destek verilmesi hayvancılık yapan hemşerilerimize tam destek vermesi daha fazla üretimin yapılması için istişarelere geçilmesi gerektiğini ve bunun için bizlerin hazır olduğunu belirtmek isteriz.” Dedi. Türkiye’nin en büyük barajının yapıldığı yerde bu kadar ekonomik krizde olan memleketimiz bizlerin İçini acıtıyor. Sadece taşımacılık üzerine tartışmaların olduğu limansız ve denetimsiz yapıldığını da biliyoruz. Bilindiği gibi 31 Mart Seçimlerinde yeniden kayyım yönetimindeki belediye halkın oyları ile HDP’ye yani halka geçti. Ancak yeniden halkın iradesi hiçe sayılıp kayyım gerçekleşti. Kayyum gelmeden önceki yönetimin de önünün kesildiğini aktarmak isteriz. Bu kadar ekonomik krizin içinde belediyede çalışan 60 işçi işten atıldı, bunlar Siirt’in en büyük sorunlarından biri öte yandan işsizlik en büyük sorunlardan biri. Bu kadar sorunun içinde halka bir istihdamın bir an önce sağlanması ve bunun için çalışmalara başlanması gerektiğini düşünüyoruz."ifadelerini kullandı.

"İşsizlik sorunu da zaten almış başını gidiyor"

Gençlerin gelecek kaygısı yaşadğını söyleyen Eşbaşkan Batur, "Gençlerin en büyük sorunu bir gelecek kaygısı sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Eğitim sorunu da işsizlik sorunu da peşinden geliyor. Okulunu bitirmiş bir gencin atama sorunu olduğu ve hali hazırda okuyanlar da buna bağlı atama kaygısı olduğunu, acaba atanacak mıyım? Acaba iş bulabilecek miyim? Soruları var düşüncelerinde. Gençlerin hayatı sınavlar üzerinde şekillenmiş durumda. Pandemi sürecinde sınavların yapılması ne kadar yerinde idi bakmak gerekir. Kesinlikle yerinde olmadığını düşüncesindeydik.
İşsizlik sorunu da zaten almış başını gidiyor bu kadar işsizlik sorunun içinde çalıştığı yerden hak ettiğini alamadıklarını ve çalışmak istediklerinde de hak edeceğini alamama kaygısı içinde genç arkadaşlarımız.
Bu saydığımız temel sorunlardan kaynaklı çıkmaza giren geleceğini öngöremeyen kaygılar içinde yaşamak zorunda kalan ve bütün zamanını teknolojinin sosyal medyanın ve oyunları içinde geçiren gençlerimizi uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara davet çıkarıyor. Bunların önlenmesi için az önce saydığımız işsizlik eğitim sorunlarının bir an önce giderilmesi gerekir ve sosyal aktiviteler yapılması gerekiyor.Pandemi süreci ile birlikte gençlerimiz ile buluşma günleri ve sanat spor çeşitli aktivitelerin yapılması gibi çalışmalarımızı askıya almak zorunda kaldık. Umut ediyoruz ki önümüzdeki bu buluşmaları genç arkadaşlarımız ile gerçekleştireceğiz Buradan aynı zamanda gençlerimize bir çağrımız olsun sizler vesilesiyle kendi partileri olan HDP’ye üye olmalarının çağrısında yapmak istiyoruz gençlerimiz umutsuz olmasınlar er ya da geç buluşacağız." şeklinde konuştu.


“Halkımıza köprüler ve yollar çok görülüyor”

“Ilısu barajının sadece Siirt’in sorunu olmaktan çıkmış durumda artık ülkenin gündeminde olması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Batur sözlerine şunları ekledi:

“12.000 yıllık tarihi değerimiz olan Hasankeyf sular altında kaldı. Şimdi de Botan Vadisi’nin güzelliği kalacak gibi görünüyor köylerimiz boşaltıldı göçe zorlandı. Bu kadar mağduriyet yaşayan halkımıza bir yol yapılması bile çok görüldü, 1 saat olan yollar 2,5 saate çıktı. Geçenlerde Pervari ilçemize bağlı Beğendik Köyünde Botan Köprüsü Açıldı ancak köprüye varıncaya kadar ki yollar çökmüş durumda ve bakımsız. Teknelere muhtaç edilmiş halkımıza köprüler ve yollar çok görülüyor. Eğer bu baraj Türkiye’nin başka bir bölgesinde olsaydı yine aynı sorunlar olacak mıydı elbette hayır bölgedeki halkımıza bunlar reva görülmemeli. Madem bu kadar ekolojik değerleri ve tarihi değerleri hiçe saydınız, bari bir köprüyü bir yolu bölge halkımıza az görmesinler. Halkımız bu olanları hak etmiyor, biz bunların bilincindeyiz ve görüyoruz bilinçaltımızda da yerini her zaman koruyacaktır. “

“Müteahhitlerin çıkarları değil halkın çıkarları esas alınmalı.”

Yapılacak projelerde halka danışılması gerektiğini ifade eden Batur, “Yıllardır kentsel dönüşüm furyası Siirt’te almış başını gidiyor kendilerince yıkıp yeniden yapıyorlar. Birileri var burayı yıkacağız otopark yapacağız meydan yapacağız ama bir türlü bir çalışma göremiyoruz kentsel dönüşüm adına. Bizce bu konu halka aktarımları ile halkın isteği üzerine çalışmalar başlatılmalı doğru olanda budur. Halk Kentsel dönüşüm bir istiyor mu? istiyorsa nasıl olmasının gerektiğini? nasıl mağdur olmazlar, istişare yapılıp çalışmalara öyle başlanması lazım. Öyle olmaz ise yapılacak olan çalışma sadece yıkım olur ve toplum mağdur olur örnek olarak tarihi ulu camii yanı yıkıldı ve iki aydır sadece yıkık halde duruyor hal böyle olunca kentsel dönüşüm yıkımları halk da tedirginlik yaratır evlerinden olma kaygısı yaratıyor Siirt’in beyni yine Siirtliler olmalıdır tek akıl ile yürütülemez bu sadece kentsel dönüşüm üzerine değil toplumsal ne yapılırsa yapılsın halkın rızası alınması gerekir sadece müteahhitlerin çıkarları değil halkın çıkarları esas alınmalı.” yorumunda bulundu.

HDP olarak Türkiye partisi olduklarını söyleyen Batur, “HDP’nin çalışmaları göz önünde halkçı kimliğiyle ve çalışmaları dini, dili, kimliği ne olursa olsun fark etmeksizin tamamen halkın çıkarları doğrultusunda yapılmakta.
Türkiye’nin temel sorunu olan dokuz madde ve artık sahaya çıkmamız gerektiğini gördük, grup başkan vekilimiz Sayın Saruhan oluç artık sahaya çıkacağız dedi. İvedik bir şekilde çalışmalar başladı ve 1 Haziran 2020’de eş genel başkanlarımız İstanbul’da sahaya nasıl çıkacağımızı kamuoyuna aktardığı ve temel maddelerimiz
1-hep birlikte hak, hukuk ve adalet için
2-hep birlikte demokratik bir anayasa için
3-hep birlikte demokrasi için
4-hep birlikte Kürt sorununun demokratik çözümü için
5-hep birlikte savaşları durdurmak için
6-hep birlikte iş ve aş için
7-hep birlikte kadınlar için
8-hep birlikte gençler için
9-hep birlikte doğa ve yaşam için denildi.

Bir yürüyüş yapılması kararı alındı ve biri Edirne’den diğeri Hakkari’den ilk yürüyüş ve ilk adım gerçekleşti yerini de buldu her ne kadar medyada farklı tartışılıp sonrasın da halka yansıtmamışsa bile yerini gördü.
Bu bağlamda ikinci aşama olarak Ankara’da barolar üzerinde olan çoklu baro tartışmalarına dikkat çekmek için Ankara’da görüşme gerçekleştirildi ve görüşmelerin diğer mağduriyet yaşayan kesimleri ile gerçekleşeceğini belirtmek isterim. Türkiye’nin Temel sorunları gündeme getiren parti olduğumuz için okları bizim üzerimize yöneltti. Bir gözaltı ve baskı furyası başladı. Muhalefet istemeyenler bunu net bir şekilde göstermiş oldu. Ancak gözaltların ve baskıların HDP’nin çalışmalarını engellemediğini görüyoruz.”dedi.

“Her zaman yarın seçim varmış gibi çalışıyoruz"


Olası bir baskın seçime hazır olduklarını ifade eden Batur, Türkiye’de siyaset söylemleri üzerine konuşmak gerekirse erken seçimi Devlet Bahçeli ve cumhurbaşkanı isterse olur bu artık bilinmekte. Öte yandan Türkiye siyaseti için 1 saat bile fazla her an her erken seçim olabilir bu karar daha öncelerde alındı.

Parti olarak her zaman gerek olağan seçim gerekse olası baskın seçime hazır olduğumuzu belirtmek isteriz çalışmalarımıza ne kadar pandemi süreci aksaklık çıkarmış olsa da halkımızın isteği doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her zaman yarın seçim varmış gibi çalışıyoruz biz hazırız ancak iktidar ve Cumhur İttifakı tarafları hazır olmadığından dolayı erken seçim olmuyor olası erken seçimde anketler bizlerin oy oranında artış olduğu görülmekte. Buda çalışmalarımızın yerini Bulduğunu görüyoruz Buda bize daha çok güç veriyor çalışmalarımız sürecek ve seçimde son seçimlerin en fazla oy oranına alacağımızı düşünüyoruz. HDP’nin başlattığı demokrasi ittifakına da biraz değinmek istiyorum.

Halkın çıkarlarını düşünen, hakkı hukuku adaleti, işçinin emeğini, ekolojik bir yaşamı, kadın şiddetine karşı olanları kısacası yürürlükte olan sistemin doğru olmadığına inanan bütün demokrasi güçlerinin demokrasi ittifakı çatısı altında buluşmaya davet ediyoruz. Bunları benimseyen herkes ile şeffaf ve halkın benimsediği şekilde herkes ile oturmaya hazırız.” açıklamasında bulundu.

Batur son olarak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Son olarak söylemek istediğimiz halkımızın sağlığı bizim için çok önem taşımaktadır bunun için önlemlerimizi kendimiz sıklaştırmalıyız. Sosyal mesafemizi, temizliğimize dikkat etmeliyiz önce sağlığımız diyoruz. Tekrardan hasta olanlara şifa, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Buradan sizler vesilesiyle de azda olsa fikirlerimizi dile getirdik teşekkürlerimizi sunuyoruz üç dilli olan güzel Siirt halklarımıza saygılar selamlar. “

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN