KADINLAR BELEDİYE İLE EL ELE VEREREK ÜRETİM ATÖLYESİ KURDU

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Kadınlar Baykan Belediyesi ile el vererek üretim atölyesi kurdu.

Siirt Baykan ilçesinde kadınlar ve belediye el ele vererek pekmez yapım atölyesini hayata geçirdi. Baykan’ın köylerinden toplanan üzümler ilçe merkezde kurulan pekmez üretim atölyesine getiriliyor.

Kurulan atölyenin tüm ekipmanları belediyenin kıt imkanları ile kurulurken çalışanlarının tamamı ise kadın işçilerden oluşuyor. Bitlis deresi kıyısında kurulan atölyede üzüm sıkma makinesi ve üzümleri yıkamak için oluşturulan küçük bir havuzun yanı sıra üzüm suyunu kaynatmak için dev bir kazan bulunuyor.

ÜZÜMÜN SOFRAYA UZANAN YOLCULUĞU

Her yaştan kadınların çalıştığı atölyede vardiyalı sistem ile kadınlar el birliği ile çalışıyor. Köylerden getirilen üzümler ilk olarak havuzda yıkayan kadınlar ardından üzüm sıkma makinesinden geçirilerek ve üzümün sapı bir birinden ayrılarak suyu sıkılıyor. Sıvıya dönüştürülen üzümler herhangi bir katkı maddesi eklenmeden işlenmesi için önce bidonlara ardından ise posası çıkarılması için süzgeçlerden geçiriliyor. Odun ateşinde kazanlarda kaynatılan üzümler ardından ise dinlenmeye alınmasının ardından yaklaşık sekiz saat sürecek kaynatma işlemi için odun ateşiyle pişirilen dev kazanlara atılıyor. Sekiz saatlik kaynatmanın ardından ise bir süre dinlenmesi için bekletilen pekmez ardından satışa hazır hale gelmesi için bidonlara konularak depolaması gerçekleştiriliyor.

Dört gün içinde 8 sekiz kadının vardiyalar halinde çalıştığı atölyede kadınlar yaklaşık 3 ton kadar pekmez üretti. Üretimlerinin daha fazla olması için çevre köylerden daha fazla üzüm gelmesi gerektiğini ve daha fazla kadının çalışması gerektiğine dikkat çeken kadınlar önümüzdeki dönemde ise amaçlarının üretimi sürekli hale getirmek ve Siirt'i meşhur Zivzik Narı'ndan da nar ekşisi üretmek olduğunu belirtti. 

'STANDART İŞLER YAPSMASINLAR'

Baykan Belediyesi Eş Başkanı Özden Gülmez düşük bütçe ile projeyi hayata geçirdiklerin ifade etti.

Belediyenin kayyum döneminden devir aldıklarında yaklaşık 10 milyon TL gibi bir borç ile devir aldıklarını aylık gelirlerinin ise 300 bin TL'yi geçmediğini ve bunun da çoğunun işçi çalışan ücretler olduğunu ayda ise 5 bin TL'yi dahi geçmeyecek bir ödeneğin ellerinde kaldığını ifade eden Gülmez, "Çok az imkanlara rağmen amacımız üreten bir belediyeciliği hayata geçirmekti. Kooperatif kurmak için ilk adımı bu atölye ile oluşturduk" diyerek kısıtlı imkanlarla neler yapabileceklerini gördüklerini vurguladı. Projeyi hayata geçirerek kooperatifçiliğin ilk adımını attıklarını ilerleyen dönemlerde ise kooperatifçilik sistemini Baykan'da sistemleştirmek olduğunu dile getiren Gülmez, "Elde edilen kazanç ile köylüler ve kadınlara ödeme yapılacak. Şuan ise kimse maaşları ve kazancını düşünmüyor aksine herkes dayanışmanın büyümesi derdinde" diye belirtti. Diğer belediyelere de seslenen Gülmez,

"Buradan kadınlara mesajım her alana atılsınlar. Özellikle ekonomik alanlara atılsınlar. Diğer belediyeler de örnek alsın çok abartılı büyük bütçelere gerek yok vatandaşlarının yanında olabilirler ve üreten belediye olabilirler ve sadece standart işler yapmasınlar" diye öneride bulundu.

'BELEDİYELER ÖRNEK ALSIN'

Belediyenin kadınlara yönelik sözlerini yerine getirmesinin önemli olduğunu ve kadın işsizliğine son vermek için istihdam alanını açmak istemesine kadınlar olarak destek vermek istedikleri atölyede çalışmak istediklerini anlatan kadınlar ise amaçlarının ekonomik gelirden daha çok kadın dayanışmasını güçlendirmek olduğunu vurguladı. Atölyede çalışan ve iki çocuk annesi olan Azize Sarsılmaz(40), atölyede pekmezler satıldıktan sonra emeklerinin karşılığını alacaklarını belirterek belediyenin attığı adımı önemli bulduklarını söyledi. İş yaparken bir yandan eğlendiklerini ve çalışma yaşamını da öğrendiklerini ifade eden Sarsılmaz, "Evden oturmaktan çok çok daha iyi, evde oturup sıkılmaktansa burada gelip çalışıyoruz" diye belirtti. 

Atölyelerinin tüm bölgede örnek olmasını ve kısıtlı imkanlar ile neler yapılabileceğinin göstermek için yaptıkları işin önemli olduğuna dikkat çeken Sarsılmaz, "Kadınlar evde oturmasınlar hepsi çalışsınlar, böyle yerler yapılsın ki çalışsınlar. İş olsa bütün kadınlar çalışmak ister, başkasının eline bakmaktansa bütün kadınlar çalışmayı ister. Diğer belediyelerinde bunu örnek almasını istiyoruz ki kadınlara iş istihdamı sağlansın ve kendi ayakları üzerinde dursun. Belediyemiz kadınlara daha çok önem veriyor. O yüzden burayı örnek almalarını ve kadın istihdamını güçlendirmelerini istiyoruz. Kadınlar içinde güzel oldu en azından kendilerine çalışma imkanı buluyorlar" diye konuştu.

'AMACIMIZ KADIN DAYANIŞMASI'

Maddi amaçtan daha çok amaçlarının kadınların iş yaşamında ne kadar üretken olduğunu göstermek olduğunu söyleyen Saime Karasu(24) "Kadının tüm işleri yapabileceğini, kadınların önüne engel konulmadığında tüm dünya görecektir ki kadın her şeyi yapabilecek.  Herkese kadının üretimde nasıl mücadele ettiğini göstermeyi hedefliyoruz. Elbette bir kazanç elde edeceğiz. Burası bir nevi kooperatif oldu. Çalıştığımız kadar emeğimizin karşılığını alacağız biliyoruz. Ne zamanki üretimler satılır biz de köylülerde kazanç elde edeceğiz. Ama esas amacımız bu değil esas amacımız kadın dayanışmasını güçlendirmektir" diye belirtti.

'KADIN EMEĞİ ÖN PLANA ÇIKTI'

Dayanışmanın sadece Baykan'da değil her yerde önemli olduğuna dikkat çeken Karasu, tüm dünya kadınlarına seslenerek her yerde dayanışmanın üretim ile birleşerek artması gerektiğini belirtti. Kadınların sürekli şiddet ve öldürülme ile gündeme geldiğini dile getiren Karasu, "Her yerde kadın iradesine zincir vurmak istiyorlar. Kadın güçlüdür ve bunlara izin vermeyecektir. Bakın Baykan'da kadın emeği ön plana çıktı bunu ortaya çıkaran nedir herkesin kendisine sorması gerekir" diye değerlendirmede bulundu.

Kadınlar kurdukları üretim atölyesi ile kayyumlara da cevap niteliğinde olduğunu söyledi. Kooperatifleşmenin ilk adımını atan Baykanlı kadınlar ve belediye önümüzdeki dönemlerde ise Dünyaca ünlü Siirt'in Zivzik Narı'ndan nar ekşisi ve ardından ise kışın da seracılık yapmayı hedefleri arasına koydu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN