SİİRT MİLLETVEKİLİ DİYANETİN HARCAMALARINA SORU ÖNERGESİ VERDİ

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçe harcaması için soru önergesi verdi.

Meral Danış Beştaş, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıların içeriğini,toplantıya harcanan paranın, toplantıya katılan kişi sayısını verdiği soru önergesi ile cevaplanmasını istedi.

Meral Danış Beştaşın TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergelerinde şunlara yer verdi:

“Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa'nın 98 inci ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ve talep ederim. 24.02.2020

​Mevcut ekonomik krize rağmen bazı kurum ve kuruluşların yüksek meblağlı harcamaları kamuoyunda tartışılmaktadır. Uzun bir süredir Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçe ve Diyanet İşleri Başkanlığının yoğun harcamaları haber olmaktadır. Kamuoyuna son yansıyan hadise ise 11.5 milyar lira bütçeli Diyanet’in Başkanlık merkezinde ve yeni tesislerinde büyük salonlar olmasına rağmen toplantı ve seminerler için Antalya’da 5 yıldızlı oteller tutulduğuna yöneliktir. Söz konusu toplantılar için hazineden milyonlarca lira harcama yapıldığı bilinmektedir.Diyanet İşleri Başkanlığı, Ocak ayından bu yana kurum içi çalışmalara yönelik toplantılar düzenlemeye başlamış; 15 Ocak’ta “Murakıplar Semineri”, 27-30 Ocak tarihleri arasında “Eğitim Görevlileri Semineri”, 18-24 Ocak ve 26 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında da “4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursu Öğreticilerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Semineri” düzenlemiştir. Bazı toplantılar ise hâlâ devam etmektedir. Diyanet’in toplantıları, 5 yıldızlı alkolsüz aile oteli WOME Deluxe, Alan Xafira, Silence Beach Resort gibi bölgedeki lüks otellerde gerçekleşmiştir. Öte yandan Diyanet’in hem merkezinde hem de yeni yapılan tesislerinde büyük toplantı salonları bulunmaktadır. Hakeza Diyanet’in Eskişehir Yolu’ndaki merkez binasındaki devasa konferans salonunun yanı sıra merkezin hemen arkasına yapılan büyük tesislerde de salonlar yer almaktadır. Bu toplantılarla ilgili olarak Diyanet Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı metinler ise; “Yüksek ihtisas/eğitim merkezleri müdür ve eğitim görevlileriyle istişarelerde bulunmak amacıyla düzenlenen 12. Eğitim Görevlileri Semineri 27-30 Ocak 2020 tarihleri arasında Antalya-Alanya’da gerçekleştirildi. 4-6 Yaş Grubu Kur’an Kursu öğreticilerine yönelik Antalya/Manavgat’ta 18-24 Ocak 2020 ve 26 Ocak- 1 Şubat 2020 tarihleri arasında Hizmet İçi Eğitim Semineri düzenlenmiştir.” şeklindedir. Yapılan harcamalara dair Diyanet’in açıklaması ise mevcut salonların yetersizliği ve harcamaların harcırah kanunu kapsamında olduğu yönündedir.  Bu bağlamda;

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ve beş yıldızlı otellerde gerçekleşen toplantılara kaçar kişi katılım sağlamıştır?
  2. Toplantıların içeriği nedir?
  3. Neden toplantıların otellerde yapılması tercih edilmektedir?
  4. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine ayrılan bütçeyi neden lüks harcamalara ayırmaktadır?
  5. Mevcut ekonomik kriz ortamında Dolar ve altının önlenemeyen yükselişi karşısında neden Diyanet İşleri Başkanlığı tasarrufa gitmiyor?
  6. Diyanet İşleri Başkanlığı için belirlenen 11.5 milyar lira hangi kalemler için ayrılmıştır?
  7. Halkın vergileriyle oluşan bütçenin bir takım lüks harcamalara ayrılması adil midir?
  8. Diyanet İşleri Başkanlığının mevcut salonlarının toplantıya katılımı karşılamayacağı varsayılsa dahi bu toplantıların beş yıldızlı lüks otellerde gerçekleşmesi zorunlu mudur?
  9. Diyanet İşleri Başkanlığı bu tür toplantıları kaç yıldır otellerde gerçekleştirmektedir?
  10. Diyanet İşleri Başkanlığının sosyal tesislerinin kapasitesi ne kadardır?
  11. Hazinenin Merkez Bankasının ihtiyat akçesine dahi ihtiyaç duyduğu realitesi karşısında, neden hazineden alınan paralar saunalı lüks otellere veriliyor?
  12. Ekonomik krizin yarattığı tahribatın giderilmesi için neden Diyanet İşleri Başkanlığının harcamalarından kısmak yerine halkın ödediği vergilerin artırılması yöntemiyle sağlanmak isteniyor?
  13. Diyanet İşleri Başkanlığının harcamalarında kısıtlanmaya gidilmesi gündeminizde midir?”
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN