Siirt Milletvekili Sarıtaş, Mera Olmaktan Çıkarılıp Milli Park İlan Edilen Botan Vadisi'ni Tarım ve Orman Bakanlığı'na Sordu

Siirt milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, taşınmazların vasfı mera olmaktan çıkarılıp milli park ilan edilen Botan Vadisi'ni Tarım ve Orman Bakanlığı'na sordu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Sarıtaş, soru önergesinde, “15 Ağustos 2019 tarihinde, yıllardan beri mera vasfında olmasına rağmen usule aykırı bir şekilde taşınmazların vasfi mera olmaktan çıkarılıp milli park ilan edilmiştir.” Dedi.

“Siirt’in hem ekonomisine büyük katkı sağlayan hem de sembolü olan fıstığın önemli bir kısmı Milli Park olarak ilan edilen bu alanın içerisindeki tarım arazilerinden karşılanmaktadır.” Diyen Sarıtaş,

“Siirt merkez köyleri, Tillo, Eruh ve Gökçebağ belde sınırları arasında 29 kilometrelik bir bölümü kapsayan bölge, 1421 sayılı cumhurbaşkanlığı kararının 30859 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 15 Ağustos 2019 tarihinde, yıllardan beri mera vasfında olmasına rağmen usule aykırı bir şekilde taşınmazların vasfi mera olmaktan çıkarılıp milli park ilan edilmiştir. 

Botan Milli Parkı yaklaşık 120 bin dönümden oluşuyor. Milli park olarak ilan edilen alan içerisinde yurttaşlara ait bağ, bahçe ve tarla vasfındaki tarım arazileri de bulunmaktadır. Yurttaşlara ait tarım arazileri bölge halkı tarafından etkin ve aktif olarak ekilip kullanılmaktadır. Siirt’in hem ekonomisine büyük katkı sağlayan hem de sembolü olan fıstığın önemli bir kısmı Milli Park olarak ilan edilen bu alanın içerisindeki tarım arazilerinden karşılanmaktadır.

Ayrıca birçok taşınmaz, Botan Vadisi Milli Parkı sınırlarının içinde kalması sebebiyle yine bölgenin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımı bitirmiştir. Bölgede yaşayan yurttaşların ve muhtarların görüşü alınmadan ve yurttaşların tüm itirazlarına rağmen söz konusu bölgenin vasfının değiştirilmesi yurttaşların mağdur olmasına neden olmuştur. Çıkan kararname ile yurttaşlar ellerinde tapuları olmasına rağmen, toprakları üzerinde istediği tasarrufta bulunamıyor.”açıklamasında bulundu.

Açıklamasının d devamında ise daha önce mera olarak kullanılan alanların milli park ilan edilmesini yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi sundu.

Sarıtaş  Önergesinde Şu Soruları Sordu:

Bu bağlamda;

1- Botan Vadisi Milli Parkı için yapılan kamulaştırmadan kaç yurttaşın taşınmazı etkilenmiştir?

2- Botan Vadisi Milli Parkı kamulaştırması yapılırken bölge halkının görüşü neden alınmamıştır?

3- Milli Park ilan edilen alan, bölge halkının mera alanıdır. Botan Vadisi Milli Parkın kamulaştırmasına bölge halkı karşı çıkmasına ve mağdur edilmesine rağmen neden böyle bir karar alınmıştır?

  1. Botan Vadisi Milli Parkının kamulaştırılmasına karşı açılmış kaç dava mevcuttur? Söz konusu alan ile ilgili hukuki süreç ne aşamadadır?

5- Bir bölgenin Milli Park ilan edilmesi için korunmaya muhtaç tabii ve kültürel alan bulunması gerekiyor. Milli Park ilan edilen alanda korunmaya muhtaç bir alan olmamasına rağmen söz konusu bölgenin kamulaştırılmasının nedeni nedir?

6- Bugüne kadar yurttaşların mağduriyetini giderecek herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne kadardır?

7- Söz konusu kamulaştırmadan zarar gören yurttaşların mağduriyetini gidermek için bakanlığınız ne gibi adımlar atacaktır?

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN