Siirt Üniversitesi Öğrencileri Geçimini Sokaktan Sağlıyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Üniversitesinde öğrenim gören bazı öğrenciler, geçimini sokakta midye, sahlep, sıcak çikolata gibi ürünler satarak sağlıyor.

Güres Caddesi’nde okul çıkışlarında tezgah kuran kadın ve erkek öğrenciler, gece geç saatlere kadar soğukta bekleyerek geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Hayat tecrübesi kazanmak, dışarıdan ön yargıları kırmak ve geçimlerini daha rahat sağlamak için işe koyuluyor.

Artı Siirt Haber Ajasına açıklamada bulunan Siirt Üniversitesi çocuk gelişimi öğrencisi Derya Yaşar, geçimlerini sağlamak için arkadaşı ile böyle bir girişimde bulunduklarını belirtti.

‘’Hem kendimize katkı sağlamak için hem de kadınların iş hayatına atılımını göstermek için böyle bir adımda bulunduk.’’ diyen Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Siirt küçük bir il böyle bir girişimde bulunduk ki dışarıdan bakılan o ön yargıları kırmak. Sabahları okula gidiyoruz öğleden sonra boşta kalıyoruz Saat 14:00’te başlayıp akşam saat 10:00’a kadar satışlarımız sürüyor. Midyeleri satışta zorlanıyoruz. Dışarıdan baktıklarında ön yargı ile baktıkları için geri adım atıyorlar almıyorlar ama bizler satış yapabilmek için baya çaba sarf ediyoruz. Hem kendi geçimizi sağlamak için hem de kadınlar açısından bir şeyleri elde edebilmek için. Tecrübe kazanmak istiyoruz böyle bir adımla başladık, bunu ilerletmek istiyoruz. Örnek olmak istedik öğrencilere. Burada böyle bir şey pek yapılmaz, genelde erkekler yapar. İlk olarak kadın öğrenciler olarak bunu şehirde yapanlar bizleriz, böyle bir adım atmaktan büyük mutluluk duyuyorum.’’

‘’Bir Şeyleri Başarmak İçin Bir Yerden Başlamak Lazım’’

Üniversite öğrencilerinin bir şeyleri başarabilmesi için bir yerden başlaması gerektiğini kaydeden Yaşar, ‘’Bölgemiz açısından kadına bakış açısı ve kadının gündeme geliş şekli hep şiddetle ön plana çıkıyor. Bu olayların da kendini geliştiremeyen, ön yargılarını kıramayan ve ataerkil düşünceye sahip insanlar yüzünden oluştuğunu düşünüyorum. Kadınların kendini geliştirip kendini bir adım öne atıp, ben aslında her şeyi yapabilir mi deyip önde durmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz kadınlarda da iş biraz bitiyor. Neden, çünkü bir kadın bir girişim yapmazsa, kendine güvenmezse bunu karşısında ki insana hissettirmeyecek ve o ön yargıları kıramayacaktır ki buda biz kadınlar için kötü olacaktır. Böyle bir çalışmada olmamız kadın olarak çevreden olumsuz tepkileri de görüyoruz. Daha çok erkeklerin yapabileceği bir iş olacak görüldüğü için garipsiyorlar. Özellikle bakışları ile ondan sonra konuşmalarıyla, bu işi siz mi yapıyorsunuz neden yapıyorsunuz gibi sorular soruyorlar ve şaşırıyorlar. Bizim için önemli olan o ön yargıları kırmak önemli. Kadınların olumlu yaklaşacağını tahmin edebiliyorduk. Kadınlar arkamızda duruyorlar ve bu girişimi yaptığımızdan dolayı gayet mutlular, tebrik ediyorlar.’’ şeklinde konuştu.

‘’Eğitimin Yeni Yılda Gelişmesini İstiyorum’’

2020 yılında öğrenciler için eğitim sisteminin biraz daha gelişmesini bekleyen Derya Yaşar, ‘’Şu anda öğrenci olarak zorluk çektiğimiz için bunun 2020 yılında daha az sorunlara indirgenmesini istiyoruz. Çünkü şu anda çok zorluk çekiyoruz ki böyle zorluk çektiğimiz için böyle bir işe başvurduk. Sonuçta eğitim görüyoruz bir yerlere varmak için bunu güzel bir şekilde yürütebilmek içinde rahat bir eğitim hayatı yaşamamız gerekiyor. Ekonomik şartlarında düzeltilmesi gerekiyor, eğitim hayatını düzgün bir şekilde ilerletebilmemiz için.’’ diye konuştu.

Diyarbakır’dan Siirt’e gelen Ferhat Türk harçlığını kazanmak ve ekstradan eve yük olmamak amacıyla burada çalıştığını söyledi.

Günlük 50 lira ile 100 lira arasında bir ciro yaptığını belirten Türk, ‘’Kendimi geleceğe hazırlamak amacıyla bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Burs alıyorum ama ne yazık ki o burs yetmiyor buda bize ek gelir oluyor. Geri dönüşüm kredisi alıyoruz 3 sene sonra mezun olduğumuz da işsiz kaldığımız da bu borcu nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Bizde böyle bir işe girişelim ki kendimizi şimdiden geleceğe hazırlayalım dedik.’’ dedi.

‘’Gece Geç Saatlere Kadar Kalıyoruz ve Üşüyoruz’’

Gecenin geç saatlerine kadar burada kaldıklarını belirten Türk, ‘’Burada zorlanıyor ve üşüyoruz. Bundan dolayı gecenin ilerleyen saatlerinde ateş yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Başka iş olanakları da yok aslında Siirt’te biz kafelerde çalıştık verdikleri ücret 20-25 lira gibi komik bir rakam. Zor şartlar altında öğrencileri çok sıkıyor bu da. Bizde bundan dolayı böyle bir iş yapalım dedik kendi işimizi yaptık.’’ diye konuştu.

2020 yılından beklentisinin öğrenciler için daha fazla iş istihdamının sağlanması olduğunu ifade eden Türk, ‘’Onların da yurtdışındaki akranları gibi bir hayat sunmaları. Ülke adına zaten bir beklentimiz yok. Kendi okuduğum meslekten de bir gelecek bekleyemiyorum onun için şu anki çabayı sarf ediyorum. Ufak da olsa bir ticarete atılayım da gelecekte karşılaşacağım bir zorluğa karşı mücadele edebileyim diye küçük bir işle başladım.’’ ifadelerini kullandı.

Adana’dan Siirt’e okumaya gelen Burhan Bozdoğan ise yaptığı açıklamada, ‘’Kimse istediği bir işi yapamıyor ve insan ekmek ve geçim derdine düşmüş. Öğrenciler de bunun en büyük nedeni zaten. Bir öğrenci 500 lira burs aldığı zaman bu para ile ev kirasını mı ödeyecek, yurt parasını mı ödeyecek, ya da yemeğini ve içtiğine mi verecek? Öğrenciler de bunu karşılayamadığı için çalışmak zorunda kalıyor başka da bir açıklaması yok bunun. Çünkü insanların parası yetmiyor, yetmeyince de mecbur çalışmak zorunda kalıyor veya bir yerlere bağlanmaya çalışıyor.’’ dedi.

İşe ilk giriş amaçlarını anlatan Adanlı .. ‘’Ev kiramız biraz fazla olduğu için bir şeyler yapmamız lazımdı. Çünkü ev sahibine bekle diyemezsin ki hiç biri böyle bir anlayışta değiller. O yüzden Siirt’te böyle bir şey olmadığı için böyle birey yaparsak hem para kazanırız hem de ev kiramızı elektriğimizi ve suyumuzu öder biraz rahatlarız asıl amacımız buydu aslında.’’ dedi.

‘’Yeni Yıldan Ümidimiz Yok’’

Ülkenin eğitim alanında hiçbir şeyi yok. O yüzden ben eğitim sisteminde olan gençlerin umudunun olduğunu düşünmüyorum. Olması zaten mantıksız olur zaten. Bu yüzden ben 2020 yılından bir şey beklemiyorum. Ya ailen zengin olacak babanın bir holdinginde veya iş yerinde çalışacaksın yada asgari ücretle yaşamaya çalışacaksın.’’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN