Siirt'in Gizem Dolu Tarihi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Tarihçi yazar Emrah Turgut, Siirt'in gizem dolu tarihini kaleme aldı.

Yazar Siirt'in tarihini Artı Siirt Haber Ajansına anlattı.

Çok eski medeniyetlere dayan Siirt'in tarihinin su altında kaldığını belirten yazar Turgut, geçmişten günümüze Siirt'i özetle yazdı.

Yazar Turgut'un Siirt'in tarihini kaleme aldığı yazısı şöyle:

"M.Ö 588 tarihine baktığımızda Babil kralı II. Nabukadnezar'ın Kudüs'ü kuşattığını görüyoruz. İki yıl süren kuşatma sonucunda M.Ö 18 Temmuz 556 tarihinde Kudüs fethedilir. Şehir yakılıp yıkılır ve yerle bir edilir. Eski Ahit bu olayı dünyanın sonu olarak yazar. Eski ve Yeni Ahit Babil Kralı II. Nebukadnezar'ı ''Yahudi Düşmanı'' olarak yazar. Kudüs'ün alınmasından sonra binlerce Yahudi sürgün edilir. Kral II. Nabukadnezar binlerce Yahudi esiri alıp Babil ve Asur ülkesine getirip kale, sur, köprü ve angarya işlerde bu Yahudi esirleri kullanır. Dinler tarihinde ''Babil Esareti'' olarak geçen bu dönem Pers Büyük Hükümdarı I.Cyrus'un M.Ö 538'de Babil egemenliğine son vermesiyle bitecektir. I.Cyrus Yahudilerin Anavatanlarına dönmesine izin verir.

2009-2014 Yılları arasında Siirt'in Kurtalan ilçesine Bağlı Çattepe Höyükte yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ile Botan ve Dicle nehirlerinin birleştiği yerde Höyük'ün etrafını saran surlar gün yüzüne çıkarılmıştı. Ayrıca Höyük'ün Dicle Nehri yamacında Liman, iskele kalıntıları da bulunmuştu. Çattepeli'lerle yaptığım ''Sözlü Tarih'' çalışmalarında Sur inşaatının Nebi peygamber Hz. Süleyman tarafından yapıldığına olan inancın hakim olduğunu gördüm. Ayrıca iki nehrin birleştiği noktada Hz.süleyman'ın yüzüğünün suyun derinliklerinde olduğu, bu yüzüğün bir çeşit anahtar görevi gördüğünü, her kim bu yüzüğü bulursa dilediğini elde etme sansına sahip olacağını da öğrendim. İzole bir yaşam tarzı olan Çattepe'nin Hz.Süleyman'la ilgili mitolojik öğeleri ve efsaneleri bilmeleri oldukça şaşırtıcı ama tesadüf değil; çünkü Çattepe surlarını inşa edenler söz konusu Yahudi Ülkesi'nden getirilen esirlerdi. II.Nebukadnezar Dicle Nehri vadisi boyunca önemli ticaret merkezlerinin ve kalelerin inşaatında bu Yahudi Kölelerden yararlanmıştı. Söz konusu olan esirler inşa sırasında kendi Kralları olan 'Kral Süleyman ile ilgili mitolojik ve efsanevi öğeleri yerel halka aktarmışlardı, yerel halk da farkında olmadan bu bilgileri günümüze kadar aktarmışlardı.

Ilısu Barajının su toplamaya başladığı bu günlerde ne yazık ki Çattepe Höyük de sular altında kalmıştır. Yerel bir tarihçi olarak tarihimiz ile ilgili bilgileri,bulguları yayımlamaya araştırmaya devam edeceğim."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN