Siirt'te İntiharlar Neden Arttı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Artı Siirt Haber Ajansı, son günlerde artan intihar vakalarına ilişkin araştırma haberi yaptı.

Konuya ilişkin uzman doktor ve vatandaşlara mikrofon uzatan ekibimiz, intiharın başlıca sebepleri arasında ekonomik ve çevresel sonuçlar olduğu yanıtını aldı.

Siirt Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Özer, intihar düşüncesi olanların veya çevresinde intihar etmeyi düşünen kişilerin ne yapması gerektiğini anlattı.

Özer, intiharın yıkıcı etkileri olduğunu vurgulayarak, intihar eden kişilerden alınan görüşe göre, intihar edenlerin daha havadayken pişman olduğunun altını çizdi.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Özer, yaptığı açıklamada,
Her 40 saniyede 1 ölümle sonuçlanan bir intihar her 3 saniyede intihar girişimi yaşandığını söyledi.

“Ülkemizde intihar vakaları artmış durumda.” Diyen Özer, şöyle konuştu:

“İntiharın nedenlerini iyi bilmeleri sebeplerini iyi araştırmalı ve önüne geçmeliyiz. Özellikle depresyon, ekonomik, ailesel, madde kullanımı intihar riskini arttırmaktadır. Çevremizdeki intihar düşüncesi olan insanlara olan yaklaşımımız çok önemli. Bu kişiler hemen kendisine yardım gerektiren durumlarda oluyorlar. Bizim onları anlamamız, onları yargılamadan dinlemeliyiz. Çünkü biz onların yaşadıklarını hafif bulursak, suçlu bulursak onları yargılamış oluruz ve anlaşılmadığını düşünür. Önce onları iyice bir dinlemek ve yalnız olmadıklarını hissettirmemiz lazım. Bunların kişisel problemleri varsa onları çözmemiz lazım. Uyku, depresyon düşüncesi varsa mutlaka uzmana danışmamız lazım. Birçok insanın aklına zamanla intihar gelebilir. Bir kişi intihar düşünürse kendisiyle çok baş başa kalmamalıdır. Sevdiği aktiviteleri yapmalıdır. Biz de intiharı düşünen insanlara hayatını doldurması için yardımcı oluruz. Çünkü ne kadar hayatını doldurursa intihar düşüncesi de zayıflar. İntihar yıkıcı bir davranıştır. Kişi sağ kalsa bile hem kendisi hem de kendisi için ciddi sonuçlara neden olmaktadır."

“İntihar Eden Birçok Kişi Daha Havadayken Bile Pişman Oluyor”

İntihar düşüncesi olanların vazgeçmesi ya da ertelemesi gerektiğini bildiren Özer, “Çevresinde intihar düşüncesinde olanların mutlaka intihar etmeyi düşünen kişinin yanında olması ve uzmana danışması gerekir.” dedi.

“Daha Çok İntihar Eden Neden Çocuk ve Gençler Oluyor?


Ailelerin çocuklarına baskı yapmaması gerektiğini dile getiren Özer, şöyle dedi:

“Aileler çocuklarına; “Evet senin bir yerlere gelmen bizim için çok önemli ama bizim için en önemlisi sensin.” Ailelerin bunu çocuklarına hissettirmesi lazım. Aileler çocuklarının iyi bir statüde olmasını daha önemli görmesi çocuğun psikolojisini bozuyor oysa önemli olan çocuğumuzdur. Ders çalışmak önemli ama ruhsal sağlığı daha önemli. Çocuğu sosyal aktivitelere de yönlendirmemiz lazım bu şekilde çocuğun ders çalışması daha kolay olur.” seklinde konuştu.

Vatandaşlar da intiharın ağırlıklı olarak ekonomik sebeplerden kaynaklandığını söyledi.

Sosyal çevrenin yanı sıra bir insanın intihar etme sebeplerinin başında ekonomik sebeplerin geldiğini belirten vatandaşlar, “Bir insanın geçinebilmesi çok önemli maalesef günümüzde bu durum oldukça zorlaşmış durumda. Is sahibi olmak artık çok zor insanların uğraşabileceği bir iş olması lazım. Tabi her şeyi de birilerinin kendisine vermesini beklememek lazım. İnsanın kendisinin de çabalaması gerekiyor.” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN