50 Bin Emeklinin Aylığı Kesildi: Bayramdan Sonra Hangi Emeklilere Aylık Yatmayacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kurban Bayramı'ndan sonra bazı emeklilerin maaşlarının yatmayacağını duyurdu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kurban Bayramı'ndan sonra bazı emeklilerin maaşlarının yatmayacağını duyurdu. Bu gelişme, SGK'nın yaptığı denetimler sonucunda ortaya çıkan usulsüzlüklerin tespit edilmesiyle bağlantılı.

SGK yetkilileri, artan şikayetler üzerine yaptığı açıklamada yaklaşık 50 bin kişinin emekli maaşının kesildiğini belirtti. Bu maaş kesintileri, SGK müfettişleri tarafından yapılan denetimler sonrası usulsüzlük yaptığı tespit edilen emeklileri kapsıyor. Usulsüzlük yapan emeklilerin maaşları kesilerek haklarında hukuki süreç başlatıldı.

SGK, geliştirdiği yeni sistemlerle sahte sigortaları tespit edebiliyor. Sahte sigortalar, emeklilik için prim gün sayısını tamamlamak isteyen kişiler tarafından sıkça kullanılan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Kişiler, herhangi bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip prim ödeyerek sisteme kayıt oluşturuyorlar. SGK'nın bu tür sahte sigorta girişlerini tespit etmesiyle birlikte durumla ilgili önlemler alınıyor.

Sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda, emekli olan kişilerin ilk olarak emekli maaşları kesiliyor. Ayrıca, önceki ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi isteniyor. Geri ödenecek miktar kişiden kişiye değişmekle beraber, uzun yıllar boyunca emekli maaşı alan bazı kişilerden 500 bin TL'ye kadar iade talep edilebiliyor. İstenen miktar 30 gün içerisinde ödenmezse, hakkında yasal işlem başlatılarak icra yoluyla bu para tahsil ediliyor. Bu süreçte, sahte sigortalılık süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN