Arıca, Siirt'te Koronavirüste Yaşanan Artışa Dikkat Çekerek Uyardı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ilimizde yaşanan koronavirüs vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyardı.

Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, coronavirüs salgını konusunda herkesin duyarlı olması ve örf adetlerin bizleri bu önlemlerden alıkoymaması gerektiğini belirtti.

Coronavirüs salgını konusunda ülke genelinde çok iyi ilerlemeler sağlanmasına rağmen, başta Siirt olmak üzere bölge illerinde münferit olarak tanımlanabilecek bazı davranışlar nedeniyle istenilen başarının henüz elde edilemediğine vurgu yapan Prof. Dr. Arıca, maske kullanımı sosyal mesafe ve el hijyenine dikkat edilmesini istedi.

Siirt ve Güneydoğu’da coronavirüs (covit 19) özellikle 1 ay ya da 2 ay öncesine baktığımızda hafif, ancak diğer illere baktığımızda biraz artışlar gözükmektedir diyen Prof. Dr. Arıca; “Özellikle Diyarbakır, Siirt ve Batman’da bu artışlar münferit olaylarda göze çarpmaktadır. Bunlar tamamen münferit olaylar. Özellikle cenazeler veya diğer örf adetlere uyacağım diye kurallara uymamazlık yapmamalıyız. Maske kullanımı sosyal mesafe 1,5 metre ve el hijyeni, bu üçü olmasa olmazımız. Bunlar tabi kontrollü sosyal hayata geçişimiz için bizim için önemli olan 3 faktör. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da veya Anadolu toplumunda bunlara biraz uymak zor olsa bile, şu an bu dönemde uymak zorunda olduğumuzu bilelim. Bizim maskesiz veya sosyal mesafeye uymadan elimizin hijyenini yapmadan, sokağa çıkmamız sadece kendimize değil sevenlerimize veya en yakınlarımıza zarar verebiliyor. Dediğim üzere, özellikle son 1-2 hafta içinde Güneydoğu Anadolu’daki artış genellikle münferit olaylar ve dikkatsizliklere bağlı olarak gerçekleşiyor. Bunlara özelikle bu bölgede biraz ara verirsek ve örf adetlerimize, kurallara uyarsak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun haftalık rutin toplantılarda aldığı karalara uyarsak zafere ulaşacağız diye düşünüyorum.” dedi.

Bölgemizde bu kurallara tam olarak uyulmadığının altını çizen Prof. Dr. Arıca; “Tabii Güneydoğu’nun sorununa baktığımız zaman normalde 18 yaş altı yasak deniliyor ama maalesef ki vatandaşlarımızı, küçük çocuklarını veya 65 yaş üzeri vatandaşlarımızı yasak olmasına rağmen dışarıda görebiliyoruz. Bunları bir şekilde biz veya yetkililer uyarmak zorunda olduğumuzu bilelim. Sadece kendilerine zarar vermiyorlar en yakınımıza da zarar verebiliyorlar. Özellikle sokağa çıkma yaş sınırına dikkat edersek, bu bölgelerde Güneydoğu Anadolu ve Anadolu bölgesinde biraz daha tablonun iyileşeceğini ümit ediyorum. Şu an vaka sayıları düşmüş durumda ve 800’lerde. Test sayıları 50 binin üzerine çıkmış durumda, ölüm oranları % 2’lere kadar düşmüş durumda. Bunlar sevindirici olan tablolar, ama lütfen rehavete kapılmayalım. Şu an tüm dünyaya örnek olabilecek bir Türkiye’miz var. Örnek olacakken ders alınacak duruma düşmeyelim. Çünkü biliyorsunuz ki bazı ülkelerde ikinci dalga başladı.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN