Flaş iddia! Cumhurbaşkanı 'izmarit vergisi' için talimat verdi | Yeni Tütün Düzenlemesi: Temizlik Vergisi ve Yasaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sigara kullanımını düzenleyen kanunda değişiklik yapılması planlanıyor. Bu düzenlemeyle tütün şirketlerine, sigara izmaritlerinin temizlenmesi için çöp veya kirletme bedeli vergisi getirileceği öne sürüldü.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, tütün ürünleri ve alkol piyasasını düzenleyen kanunlarda değişiklik yapılması planlanıyor. Bu kapsamda, sigara izmaritlerinin temizlenmesi için tütün şirketlerine vergi getirileceği iddia edildi.

Meclis'te Taslak Metin Üzerinde Çalışılacak

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara kullanımını azaltmak için yeni düzenlemelerin yapılması talimatını verdi. Meclis'in yeni yasama döneminde, sigara kullanımını düzenleyen kanunun değiştirilmesi için taslak metin üzerinde çalışmalar yapılacak.

Sigara Yasağı Gündemde

Sağlık Bakanlığı'na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla görevli kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenecek bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Bu değişiklikle, 18 yaş altına sigara satışının daha etkili bir şekilde engellenmesi ve özellikle 15 yaş ve altı bireylerin korunması hedefleniyor.

Tütün Şirketlerine Yeni Vergi

Ticaret Bakanlığı'na, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Bu değişiklikle tütün şirketlerinin, sigara izmaritlerinin temizlenmesi için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi teklif edilecek.

Uluslararası Modeller İnceleniyor

AK Parti kurmayları, düzenlemeler sırasında bilim adamlarının görüşlerinin alınacağını ve dünya örneklerinin inceleneceğini belirtti. İngiltere'nin 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modeli ve İspanya'nın tütün endüstrisinden aldığı "sigara izmariti" vergisi örnekleri inceleniyor. Ayrıca, İzlanda'nın 2025'te uygulamaya koyacağı sigara yasağının da Türkiye'ye örnek olabileceği ifade edildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN