Göçerlerin zorlu dönüş yolculuğu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Havaların soğumasıyla birlikte Hakkâri ve Nusaybin yaylalarında hayvanlarını otlatan göçerlerin 2 ayı aşkın süren dönüş yolculuğu başladı.
Havaların soğumasıyla birlikte Hakkari'deki yaylalardan yola çıkan göçerler hayvanlarıyla birlikte Siirt'te ulaştı.

Siirt'te gelen göçerler, Botan Çay'ı üzerinden Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı köylerden geçerek Batman'ın Raman Dağı eteklerine doğru sürüleriyle birlikte yol alırken bu zorlu yolculuğa sürü köpekleri de eşlik ediyor.

Kışın gelmesiyle dönüş yoluna girdiklerini belirten göçerlerden Kenan Behlan, zorlu araziden geçerken geceyi bulundukları arazide geçirdiklerini, günün baysansli aydınlanmasıyla birlikte yol almaya devam ettiklerini söyledi.

Hakkâri yaylalarından yola çıkan göçerlerin, 2 ay önce başladıkları yolculuğu Batman'da son bulacak. 

Havaların soğumasıyla birlikte Hakkâri'den 2 ay önce yola çıktıklarını ve bu zorlu yolculuğu binlerce koyun ile devam ettiklerini ifade eden çoban Kenan Behlan, Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı köylerden geçerek Batman'ın Raman bölgesine döneceklerini kaydetti.

"Yaylalar için bir yılda yaklaşık 300-400 milyar para veriyoruz"

Çoban parası, yayla parası, buğday parası derken dünyanın parasını verdiklerini ama devletin bunlara destek vermediğini dile getiren Behlan, masraflarının bir hayli fazla olduğunu söyledi.

Kenan Behlan

90'lı yıllarda olduğu gibi yaylaların tehlikeli olmadığını ama gece vakti yapılan top atışlardan dolayı endişe duyduklarını ifade eden Behlan, "Hakkâri yaylalarından yola çıktık. Raman bölgesine doğru gidiyoruz. Bu çıktığımız yolculukta çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. 30 yıldır hayvancılık yapıyoruz. Bu meslek, baba ve dedelerimizden gelen bir gelenek. Nusaybin'den Hakkâri'ye kadar bölgenin hemen hemen tüm köylerine gidiyoruz. Bu sene masraflarımız çok fazla. Yaylalar çok pahalı. Bir sene içerisinde yaklaşık 300-400 milyar para veriyoruz." diye konuştu.

 ''Devlet bize sahip çıksın''

"Buğday ve arpanın biraz da olsa ucuzlamasını istiyoruz." diyen Behlan, ''Devlet'ten isteğimiz bizlere sahip çıkması, desteklemede bulunmasıdır. Göç esnasında köylüler bizlere çok zorluk çıkarıyorlar. Tarlaları sürülmemiş halde olanlar bile jandarmayı arıyor ve koyun sürülerimizin tarlalarına girdiğini söyleyerek şikâyet ediyor. Jandarma da bizlere ceza veriyor. Biz hayvancılıkla bu dünyanın hepsine fayda veriyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olsunlar ki tüm insanlığa faydalı olalım.'' ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN