İdama mahkum edilen Kürt rapçi için kritik karar!

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı protestoları destekleyen Kürt rapçi Tumac Salihi'nin ikinci kez idamdan döndüğü belirtildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Gelecek hafta cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidecek İran'dan, "Jin, jîyan azadî" isyanı sırasında tutuklanan Kürt rap sanatçısı Tumac Salihi hakkındaki idam cezası kararının bozulduğu haberi geldi.

Rapçinin avukatı Emir Reisiyan, X'teki paylaşımında, İran Yüksek Mahkemesi'nin Salihi'nin idam kararını bozduğunu ve yeniden yargılanmasına karar verdiğini duyurdu.

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ'NDEKİ EN AĞIR SUÇLAMALAR YÖNELTİLDİ

Eylül 2022'de genç Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı protestoları destekleyen muhalif sanatçı, Ekim 2022'de yakalandı, idam cezası yetkililerle "etkin işbirliği" dolayısıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çevrildikten sonra şartlı salıverildiğinde muhalif faaliyetleri gerekçesiyle yeniden yakalandı. Salihi'nin Nisan 2024'te "devlete karşı propaganda, Allah'a karşı savaş, yeryüzünde bozgunculuk" suçlamalarıyla İsfahan Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılması, büyük uluslararası tepki çekti.

AVUKATI: TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR ADLİ HATADAN DÖNÜLDÜ

Bugün Yüksek Mahkeme'nin "telafisi mümkün olmayan bir adli hatadan" kaçınıp cezayı bozduğunu duyuran avukatı Reisiyan, Yüksek Mahkeme'nin 39. şubesinin istinaf kararına istinaden davanın değerlendirilmek üzere aynı şubeye gönderileceğini belirtti. Mahkemenin rapçiye verilen önceki hapis cezasının bile "yasal cezayı aştığına" hükmettiğini aktardı.

'DEVAM EDEN TUTUKLULUĞUNUN HİÇBİR HUKUKİ DAYANAĞI YOK'

Rapçinin halihazırda bir başkası tarafından yönetilen X hesabı, ölüm cezasının kaldırılmasını övdü, ama baştan asla hapse atılmaması gerektiğini dile getirdi: "Herhangi bir geçerli yasal gerekçe olmaksızın ve yalnızca eleştirel görüşlerini ifade ettiği ve protestocu insanların seslerini desteklediği için hapsedildi...Devam eden tutukluluğunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur ve bir an önce serbest bırakılarak büyük ailesinin yanına teslim edilmelidir."

'TÜM ULUSU ÖLDÜRMEYE HAZIR ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ' TASVİRİ

"Jin, jîyan azadî" isyanı sırasında gözaltına alınan onlarca gazeteci, avukat, sanatçı arasında yer alan Salihi, öncesinde Kanada medyasına verdiği röportajda İslam Cumhuriyeti'ni sert dille eleştirip protestocuların "gücünü, parasını ve silahlarını korumak için tüm ulusu öldürmeye hazır bir mafyayla uğraştıklarını" söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN