Kayınvalideye 'Anne' Dememek Boşanma Sebebi: Yargıtay'dan Emsal Teşkil Edecek Karar!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kayınvalidesi ve kayınpederine 'anne, baba' diye hitap etmeyen kadının boşanma davasında kusurlu olduğuna karar verdi. Yerel mahkeme tarafından alınan bu karar, istinaf mahkemesi tarafından bozulsa da Yargıtay tarafından hukuka uygun bulunarak onandı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Dava, eşinin "eşimin annem ve babama saygı göstermediği, onlara anne ve baba diye hitap etmediği, küçük olayları büyüterek baskı kurduğu ve kıskançlık yaptığı" iddiasıyla boşanma davası açan bir erkek tarafından başlatıldı. Karşı dava açan kadın ise erkeğin iddialarını reddederek eşinin kendisine ve çocuklarına vakit ayırmadığını, küfürlü mesajlar gönderdiğini belirtti ve boşanma ile birlikte 50 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi tazminat talep etti.

Bursa 8. Aile Mahkemesi, kadının kayınvalide ve kayınpederine "anne, baba" şeklinde hitap etmemesini, soğuk davranmasını, eşine karşı kıskançlık sergilemesini ve evi terk etmesini gerekçe göstererek kadını tam kusurlu saydı ve boşanmalarına karar verdi. Kadının tazminat talepleri ise reddedildi.

İstinaf başvurusu üzerine, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, bu davranışların evlilik birliğini temelinden sarsacak kusurlar olmadığını belirterek tarafların eşit kusurlu olduğuna hükmetti. Ancak, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kadının kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" dememesi nedeniyle boşanmada ağır kusurlu olduğuna karar verdi ve istinaf mahkemesinin kararını bozdu.

Yargıtay, tarafların evlilik birlikteliğinin temelden sarsıldığına ve boşanmalarına ilişkin kararın yasal hükümlere uygun olduğunu belirtti. Ancak, kusur oranlarının belirlenmesinde hata yapıldığını ifade etti. Yargıtay kararında, erkeğin ayrılık döneminde kadına "yaşamak istemediğini" söylemesinin kusur olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi ve kadının boşanma talebinin geçersiz hale geldiği aktarıldı. İstinaf mahkemesince kadının yararına yargılama giderleri ve vekalet ücreti hükmedilmesinin de yanlış olduğu bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN