Sakız Çiğnemenin Bilinmeyen Faydaları

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Çoğu sakız çiğneyenler bunu alışkanlık haline getirdiklerini söylerler. Peki sakız çiğnemenin ne gibi faydaları vardır? Sakızın faydaları arasında ön plana psikolojik faydaları çıkıyor. Sağlık uzmanları sakız çiğnemenin belleği geliştirdiğini belirtiyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalar sakızın ayrıca motivasyonu arttırdığını ortaya koyuyor.

Psikologlar sakız çiğnemenin belleği güçlendirdiğini ve sakız çiğneyen kişilerin çiğnemeye göre hafıza testlerinde daha fazla başarılı olduğunu söylemektedir. Sakız çiğnemenin sürekli çene hareketi sağladığını ve bunun hafızanın güçlenmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.

Sakız çiğnemenin beyne giden kan hızını arttırdığını ve bununda beynin daha fazla oksijen aldığını belirten sağlık uzmanları, sakız çiğneme sırasında beyne kan akışının %25-40 arasında arttığını belirtmektedirler.

Bazı araştırmalar, sakız çiğnemenin motivasyonu ve uyanıklığı arttırdığını belirtmektedirler. Psikiyatristler ve psikologlar sakızın gerginliği azaltmaya ve çene hareketleriyle birlikte enerjiyi bırakmaya neden olduğunu ve bunun sinir sağlığına faydalı olduğunu belirtiyorlar.

Sakız çiğnemek aynı zamanda kalori yakarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle yaşlı insanların daha az hareket etmelerinden dolayı, doktorlar az veya hiç hareket edemeyen fakat kilo problemleri olan hastalara zayıflamak için sakız çiğnemelerini önerir. Düzenli olarak sakız çiğnemek kalori yakımına ve dolayısı ile kilo vermeye yardımcı olur.

Sakız, bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olur. Bunun dışında ağız kuruluğuna karşı tükürük üretir, bu özelliği mideden ağıza doğru reflü oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Bazı sağlık uzmanları sakızın ağız temizliğine katkıda bulunduğunu savunmaktadır. Gün içerisinde yemekten sonra sakız tüketimi diş ve ağız temizliği için faydalı olduğunu belirtmektedirler.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN