Omuzundaki Sinsi Hastalık Donuk Omuz Nedir? - Fizyoterapist Emrah YILDIZ

Omuzundaki Sinsi Hastalık Donuk Omuz Nedir?


Yapışkan kapsülit olarak da ifade edilen donuk omuz; omuzda koruyucu bir kapsül oluşturan yumuşak doku sinovyal membranın iltihaplanması ile omuz hareketlerini kısıtlayan sertleşme ve ağrıya neden olan bir durumdur.

Donuk omuz olarak ifade edilmesinin nedeni hissedilen ağrıya bağlı şekilde omuzun kullanılma alanının kısıtlanmasıdır. Omuz bölgesinin kullanılmaması omuz kapsülünün kalınlaşmasına ve gerilmesine neden olur. Bu durum da omuzun hareket etmesini daha da zorlaştırır ve omuz bölgesi donuklaşır.

Belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkan donuk omuz, olumsuz etkilerini uzun vadede gösterir ve zamanla daha kötüleşir. En erken ve yaygın görülen ilk belirtisi omuz hareketlerini zorlaştıracak kadar ağrı ve sertlik olan donuk omuz, donuk omuz egzersizleri, ilaç tedavisi ve nadir olarak cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilen bir sorundur.
Omuz eklemlerinin iltihaplanması ve sertleşmesiyle birlikte kişinin omuz hareketlerini kısıtlayan donuk omuz meydana gelir. Genellikle kişide donuk omuz meydana gelmesinin nedenleri arasında omzun sabit ve hareketsiz bırakılması, geçirilen ameliyatlar ve kol kırılmaları yer alır. Yaş, cinsiyet, omuz yaralanması, diyabet ve birtakım sağlık problemleri de donuk omuz yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Donuk Omuz Sendromuna Yol Açan Nedenler
Şiddetli bir ağrıyla karakterize edilen donuk omuz sendromu, bursit ve artroz gibi hastalıklar yüzünden ortaya çıkabilir.
Omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalması sonucunda yumuşak dokuların zarar görmesine ve eklem kapsülünün çekilmesine yol açabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp krizi gibi herhangi bir sistemik hastalığın da bu sendromun ortaya çıkmasında önemli bir rolü vardır.
Şeker hastası olmak, kişiyi bu sendrom için kolay bir hedefe dönüştürür. Şeker hastalarında her 5 kişiden birinde donuk omuz sendromu görülmektedir.
Çarpma, düşme gibi travmalar sonucunda omuzun uzun süre sabit tutulmuş olması bu hastalığı tetikleyebilir.
Omuz kireçlenmesi de donum omuz sendromuna yol açan nedenler arasındadır.
Donuk Omuzda Fizik Tedavi 

Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir. Erken dönemden itibaren eklem hareket açıklığının korunması önemlidir. Bu amaçla fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını içeren bir rehabilitasyon programına başlanması gerekir. Yüzeyel soğuk ve sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, ağrı kesici akım tedavileri, kuru iğneleme, akupunktur, kinezyo bantlama, hidroterapi ve masaj donuk omuz tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Eklem hareket açıklığına yönelik egzersiz programına erken dönemden itibaren başlanmalı ve devam edilmelidir.

Konservatif tedavi ile sonuç alınamayan bazı dirençli donuk omuz durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle artroskopik olarak yapılan müdahale sonrası erken dönemde rehabilitasyona başlanması tedavinin başarısı için önemlidir.

Donuk omuz tedavi edilmezse şikayetler yıllar boyu devam edebilir. Çoğu hastada omuz ekleminde kısıtlılıklar kalıcı hale gelebilir.


EMRAH YILDIZ 
FİZYOTERAPİST

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
23Şub
30Oca
11Oca
25Ara
14Ara

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir