Yazın gözleri tehdit eden 8 alışkanlık: Kalıcı görme kaybına neden oluyor

Yaz aylarının getirdiği güneş, deniz, havuz ve polenler, göz sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Uzmanlar, bu dönemde gözlerinizi korumak için dikkat etmeniz gereken alışkanlıkları ve almanız gereken önlemleri açıkladı. İşte ayrıntılar...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Plaj, piknik ve kamp gibi yerlerde hijyenin önemi göz sağlığı için de büyük. Dr. İbrahim Şahbaz, “Yaz aylarında el ve göz teması daha fazla olur. Kirli ellerle gözlere dokunmak, enfeksiyon riskini artırır. Ellerinizi sık sık yıkayarak bu riski en aza indirebilirsiniz” diyor.

Göz kuruluğuna karşı önlem almamak

Güneş ve sıcak hava, göz kuruluğuna yol açabilir. Klimalı ortamlar da gözyaşının hızlı buharlaşmasına neden olur. Dr. Şahbaz, “Gözleri sık sık kırparak nemlendirin ve klimalı ortamlarda havayı nemlendiren cihazlar kullanın. Sorun devam ederse göz doktoruna danışarak suni gözyaşı damlası kullanabilirsiniz” önerisinde bulunuyor.

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak

Yazın ultraviyole ışınlarından korunmak için kaliteli güneş gözlükleri kullanmak şart. Dr. Şahbaz, “CE işareti olmayan gözlükler UV koruması sağlamaz ve gözlere zarar verebilir. Gözlüğünüzde mutlaka CE işareti olmasına dikkat edin” uyarısında bulunuyor.

Göze gelen darbeyi önemsememek

Açık havada yapılan sporlar sırasında gözler darbe alabilir. Dr. Şahbaz, “Göz travmaları ciddi yaralanmalara, kornea ve retina yırtıklarına neden olabilir. Koruyucu spor gözlüğü kullanarak bu riskleri azaltabilirsiniz” diyor.

Korunmasız sokağa çıkmak

Güneşin en yoğun olduğu 10:00-14:00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının. Dr. Şahbaz, “Dışarı çıkmak zorunda kalırsanız, geniş siperlikli şapka ve UV korumalı güneş gözlüğü kullanın” tavsiyesinde bulunuyor.

Kum kaçan gözleri ovuşturmak

Plaj ve kırsal alanlarda gözünüze kum, toz veya ot kaçabilir. Dr. Şahbaz, “Gözünüze kaçan yabancı cismi görüyorsanız gözyaşı damlasıyla temizleyin. Görmüyorsanız gözlerinizi ovuşturmayın ve mutlaka göz doktoruna başvurun” diyor.

Yüzücü gözlüğü kullanmamak

Havuzlardaki klor ve diğer kimyasallar gözlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Dr. Şahbaz, “Havuzda yüzücü gözlüğü kullanarak bu riski azaltabilirsiniz” önerisinde bulunuyor.

Havuza lens ile girmek

Yazın kontakt lens kullanımı yaygınlaşır. Ancak lensle havuza girmek enfeksiyon riskini artırır. Dr. Şahbaz, “Lenslerinizi takmadan önce ellerinizi yıkayın ve lens solüsyonlarını temiz tutun. Havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğüyle girin” diyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN